Nincs kategorizálva

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2018: A film és a képzőművészet találkozása

Jeles András: A rossz árnyék

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált október 16-21. között rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A nagy hagyományokkal rendelkező képzőművészeti filmfesztivál idén európai nagyjátékfilmes szekcióval bővült, amelynek versenyprogramjában tíz alkotás lesz látható. 

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény európai nagyjátékfilmes versenykategóriájában a látványtervezők munkáját díjazzák. Az idei egészestés szekció díjazottjairól egy háromtagú zsűri dönt majd: Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László, aki többek között a Saul fia látványtervezője is.

Európa minden sarkából érkeztek a kiválasztott filmek, a kortárs európai mozik legjobbjait kínálja a vetítési program. A fesztivál szervezőinek törekvése az volt, hogy olyan látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is. A filmek között megtalálhatók több ország összefogásában készült koprodukciós alkotások és a nemzeti filmgyártás legjobbjait felvonultató művek.

Szász Attila: Örök tél

Elsősorban történelmi témájú, kosztümös filmekkel találkozhatnak a nézők a játékfilmes bemutatókon: helyet kapott a programban a Karl Marx életéről szóló film, Az ifjú Karl Marx, A királyi csere című francia történelmi film az 1700-a évekből, a Mária Terézia korát idéző osztrák-német Mademoiselle Paradis, két cseh politikai dráma, a Masaryk és a Milada, valamint a Penélope Cruz főszereplésével hazánkban forgott spanyol vígjáték is, a Spanyolország királynője. A versenyprogramban szerepel továbbá Szász Attila málenkij robotról szóló Örök tél című filmje, Jeles András új munkája, A rossz árnyék, a tavalyi Cinefest FIPRESCI díjazott Radu Jude román rendező Megsebzett szívek című alkotása, valamint az észt November, amely 2018-ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek listáján.

A nemzetközi zsűri 2018. október 20-án egy új elismeréssel, az Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..