Nincs kategorizálva

Alföldi rock: Szomjas György dokumentumfilmje a PG Csoportról

Dokumentumfilmet készített Szomjas György a 25. születésnapját tavaly ünnepelt debreceni zenekarról, a PG Csoportról. Az Alföldi rock című alkotást csütörtökön Budapesten, pénteken Debrecenben mutatják be.

„Régi barátom és munkatársam, a népzenész-táncházas Halmos Béla révén kerültem kapcsolatba a PG Csoporttal, vendégzenészként többször fellépett velük. Az együttes tavaly volt 25 éves és Jantyik Csaba zenekarvezető felkért, hogy ebből az alkalomból készítsek róluk egy dokumentumfilmet. Ezt örömmel vettem, mert tetszett, amit csinálnak”  idézte fel a film hátterét a Kossuth-díjas filmrendező az MTI-nek.

Az Alföldi rockot csütörtökön este zártkörű vetítésen a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban, pénteken pedig a debreceni Apolló moziban mutatják be. Szomjas György a dokumentumfilm mellett egy háromrészes tévéfilmet is készített.

Mint mondta, csaknem egy éven át forgatott a zenekarral koncerteken, színházi próbákon, utazások közben. A film fő pillére a 2011-es jubileumi év két kiemelkedő eseménye, a PG Csoport dalaira épülő Világvége szerelem című musical (rendező: Vidnyánszky Attila) márciusi bemutatója a Csokonai Színházban, valamint az együttes novemberi nagykoncertje a debreceni Kölcsey Központban. Emellett felléptek például Derecskén, Székelyudvarhelyen, de a zenekar koncertet adott a Római Magyar Akadémián és Párizsban is.

„A zenekarban, illetve történetében elsősorban az fogott meg, hogy egy helyi karaktert tudtak megfogalmazni, megírták saját közegük dalait és így alakították ki a közönségüket. Engem mindig, mindenféle vonatkozásban érdekelt a populáris kultúra és számomra rendkívül meggyőző volt, milyen nagy tábora van a PG Csoportnak, számaik mennyire szerves részeivé váltak a debreceni életnek. Kapcsolatuk élő és folyamatos saját környezetükkel”  fejtette ki Szomjas György.

Kitért arra, hogy a PG Csoport legfanatikusabb hívei azok, akik a zenészekkel nagyjából egyidősek, ma 50 év körüliek és annak idején ott voltak, amikor a formáció 1986-ban megalakult a debreceni Kossuth Egyetem hallgatóiból. A rendező kiemelte, hogy a Debrecenben kultikusnak számító csapat tagjainak a zene mellett ma is van polgári foglalkozásuk.

Az Alföldi rock című filmben a zenekar tagjai  a mostani felállás: Jantyik Zsolt (ének), Jantyik Csaba (gitár, vokál), Fazekas László (basszusgitár), Kiss Attila (dob), 1999-ig Szódás Imre volt a dobos – mellett megszólalnak a közeli barátok, munkatársak, szervezők, zenészek, köztük Halmos Béla, Tátrai Tibor, Németh Alajos (Bikini) és Lukács László (Tankcsapda).

Szomjas György elmondta, hogy következő munkája várhatóan az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára tavaly felkerült magyar táncházmódszer témakörében forog majd.

A dokumentumfilm és a háromszor 50 perces tévéfilm producere Rosta Katalin (RF Produkció) és Jantyik Csaba (Híd Média Kft.) volt, a hangmérnök Kovács György, az operatőr Dénes Zoltán, a vágó pedig Szalai Károly. Mint a producerek az MTI-nek elmondták, az alkotás alacsony költségvetésből, állami támogatás nélkül készült. Jantyik Csaba hozzátette, hogy a jövő héten Krakkóban lép fel a PG Csoport, október 4-én este a lengyelországi városban levetítik a tévéfilm Hegyen-völgyön című részét.

A debreceni PG Csoport eddig hét lemezt készített, a legutóbbi, a Nem sietünk sehová 2007-ben jelent meg. Sajátos dallamvilágukat az „alföldi zene” műfaji megjelöléssel illetik.

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés