Nincs kategorizálva

Ami az Oscarból kimaradt

oscars_2013Tegnap kihirdetésre kerültek a 85. Oscar-díjátadó arany szobrocskára esélyes filmjei és filmesei. Legyen szó akármilyen díjról, soha nem lehet teljesen és mindenkivel szemben igazságosnak lenni. Idén sem lesz ez másképp, a jelöltek közzététele után sorra szállingóznak a meglepő jelöléseket és kihagyásokat tartalmazó összeállítások. Mi az IMDb listájáról szemezgetünk és adjuk hozzá kommentárunkat. Nézzük, mik voltak a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia legmeglepőbb húzásai idén:

Az Argo-akció

Az általunk (na jó, általam) remek filmnek értékelt Argo 7 jelöléssel büszkélkedhet (ami egyébként messze több, mint Ben Affleck összes eddigi filmjének Oscar-jelölései összeadva), ezek között azonban nem szerepel a legjobb rendezőnek járó rangos elismerés. Bár a díjra két korábbi nagyjátékfilmjéért sem jelölték, de ahogy kritikámban én is megjegyeztem, az Argo mind témáját, mind kivitelezését tekintve tipikusan az Akadémia ízlésének való alkotás.

Zero Dark Thirty

A 2010-es Oscar-díjátadón a The Hurt Locker című zseniális filmjével a legjobb rendező díját (is) bezsebelő Kathryn Bigelow-t idén nem találjuk még a jelöltek között sem, bár új alkotása még így is versenyez a legjobb film, színésznő, eredeti forgatókönyv, vágás és hangeffektek kategóriáiban. A film körül még mindig nagy a hírverés a hadifogoly-kínzásokat bemutató jelenetek valóságtartalma miatt. Lehet, hogy pont ez a baj? Vagy az Osama Bin Laden elleni évtizedes hajtóvadászat témáját találta túl közelinek az Akadémia? Esetleg egyszerűen csak nem akarják, hogy Bigelow az első női rendező-díjazott mellett az első nő is legyen, akinek két szobrocskája van?

Zero Dark Thirty

Szerelem

Pozitív meglepetés egy nem amerikai film ennyire erős szereplése a gálán, mint Michael Haneke legújabb filmjéé. Legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, és Emmanuelle Riva, mint legjobb női főszereplő. Mellesleg hivatalosan is ő az eddigi legöregebb jelölt a díjra ebben a kategóriában.

A messzi dél vadjai

A jelölések másik nagy nyertese Benh Zeitlin (általunk is) dicsért függetlenfilmje. A fantáziadús alkotás a legjobb film, női főszereplő (Quvenzhané Wallis a maga kilenc évével ráadásul a valaha volt legfiatalabb jelölt a kategóriában), adaptált forgatókönyv és legjobb rendező kategóriában száll harcba a nagyokkal. Zeitlin a már említett Ben Afflecket, Kathryn Bigelow-t, és Quentin Tarantino-t szorította ki a listáról a legnépszerűbb filmes adatbázis szerint. Ha még jobban kitágítjuk a kört, hozzáadhatjuk még Paul Thomas Andersont, a tavalyi nyertes Tom Hoopert és akár Wes Andersont is a legyőzöttek listájához. Spielberg bezzeg felkerült.

Beasts of the Southern Wild - 6

A nyomorultak

Tom Hooper óriási sztárparádét felvonultató musical-adaptációját ugyan 8 Oscar-díjra jelölték, de sem a legjobb rendezőnek, sem a legjobb forgatókönyvnek járó kategóriában nem említették meg a filmet. A legjobb film, férfi főszereplő és női mellékszereplő kategóriában még azonban díjra válthatja a jelöléseit, bár mindegyik mezőny nagyon erős.

A sötét lovag: Felemelkedés

Batman sötét, realisztikus búcsúja egyetlen jelölést sem kapott, még a technikai kategóriákban sem. Az IMDb szerkesztői szerint legalább a legjobb vizuális effektusok kategóriájában elfért volna, aminek az esélyesei a Bosszúállók, A hobbit: Váratlan utazás, a Pi élete, a Prometheus, valamint a Hófehér és a vadász. A geekek világszerte szóhoz sem jutnak. Kivéve azok, akik a Bosszúállókat szerették jobban.

dark_knight_rises_pda

A kezelés

A nagyon erős és emberi dráma két fontos szereplője közül csak Helen Huntot jutalmazta jelöléssel az Akadémia, a főszereplő John Hawkes (aki már a Winter’s Bone-ban és a Martha Marcy May Marlene-ben is bizonyított) hoppon maradt. Pedig Joaquin Phoenix-szel ellentétben ő még el is menne a ceremóniára – élcelődnek az IMDb editorai.

Napos oldal

David O. Russell a The Fighter után újra a ringben! A rendező kicsit mintha visszatért volna a gyökereihez a vígjátékot és komoly drámát ötvöző filmjével. A legjobb rendező mellett a legjobb film, és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban is versenyez a film, ami azonban még ennél is érdekesebb, hogy minden színész-kategóriában van jelöltje a filmjek: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jacki Weaver és Robert De Niro. Ez utoljára 1982-ben, Warren Beatty Vörösök című filmjével fordult elő.

silver_linings

De Rouille et d’os (Rust and Bone)

Az Edith Piaf megformálásáért Oscar-díjjal jutalmazott Marion Cotillard-ot sokan idén is esélyesnek tartották a jelölésre erős alakításáért. Sőt, a legjobb külföldi film kategóriájában is emlegették Jacques Audiard alkotását, de a film (vagy pontosabban az Akadémia) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Pi élete

Ang Lee körülrajongott adaptációjának szereplésére számítottak az elemzők, de talán kevesen gondolták, hogy a megfilmesíthetetlennek tartott regényből készült film 11 jelölést kap, Spielberg Lincolnja után a második legtöbbet. Továbbá, ahogy a Hollywood Reporter megjegyzi, Ang Lee filmje mindössze a negyedik film a díj történetében, ami mind a hét technikai kategóriában jelölést szerzett. Az IMDb szerkesztői ezekben mind Pi tarolására számítanak.

The Master

Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman és Amy Adams is jelölésekkel lettek gazdagabbak a férfi fő- és mellékszereplő, illetve női mellékszereplő kategóriákban, Paul Thomas Andersont viszont nem ismerték el sem a legjobb rendező, sem a legjobb eredeti forgatókönyv összeállításánál. Bár itthon még nem láthattuk a filmet, de PTA-t ismerve még a legjobb film és legjobb operatőr díjára jelölés sem tartandó teljesen kizártnak. Ekkorát tévedtek volna Velencében, mikor Andersont legjobb rendezőnek, Phoenix-et és Hoffmant pedig legjobb színészeknek választották? Előző filmje, a Vérző olaj öt éve 8 jelölést kapott. Andersonból veszett el valami, vagy az Akadémiának nem tetszettek a szcientológia-allúziók?

joaquin-phoenix-the-master

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya