Nincs kategorizálva

Anime-hét: Az animeszentély – A Studio Ghibli

studio-ghibliHa animéről van szó, még azoknak is beugrik a Chihiro szellemországban címe, akik mit sem tudnak a műfajról. Mijazaki Hajao Oscar-díjas filmje egy különleges műhely, a Studio Ghibli munkája, mely az említetten kívül számos további csodát adott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Mijazaki Hajao kétségtelenül a legismertebb és a legsikeresebb animemágus, aki nemcsak a Távol-Keleten, de a világon mindenütt elismerést vívott ki magának – amit számos díja, többek között a Chihiro szellemországban-ért elnyert Oscarja is bizonyít. A rendező 2002-es filmjét már saját stúdiójában, a Studio Ghibliben készítette, melynek története 1985-ben kezdődött.

A stúdiót a „három tokiói keresztapa”, Mijazaki, a szintén rendező Takahata Iszao és a producer Szuzuki Tosio alapították. A stúdió neve Mijazakitól származik, aki repülőgép-alkatrészeket gyártó apja mellett már gyerekként a repülés szerelmese lett, s így stúdióját a Caproni Ca.309 Ghibli második világháborús olasz felderítő és szállító repülőgépről nevezte el. A ghibli szó az arab sirokkó szóból ered – hiszen Mijazakinak a stúdióval nem kisebb célja volt, mint új szeleket fújni a japán animeiparban. Számítása be is vált – már első filmjükkel, a Laputa – Az égi palotával elnyerték az Animage Anime Grand Prix díját. A folytatás sem volt kevésbé sikeres: Mijazaki következő két filmjével, 1988-ban a Totoro – A varázserdő titkával és 1989-ben a Kiki – A boszorkányfutárral triplázott. A Totoro több, mint egy siker a stúdió megannyi bravúrja közül: a címszereplő adja a ház logóját (fenti kép).

studio_ghibli_characters_by_ficklestix-d846q1xA stúdióban készült Mijazaki összes munkája, de nem ő az egyetlen direktor, aki a Ghiblinek dolgozott. Itt készítette filmjeit természetesen Takahata Iszao is – leghíresebb munkája, az 1988-as Szentjánosbogarak sírja, de ő jegyzi a áldokumentarista stílusú Pom Poko – A tanukik birodalma című filmet is –, de több filmet készített itt Morita Hirojuki, Mijazaki Goró és az idén az Amikor Marnie itt volt-ért Oscar-díjra jelölt Jonebajasi Hiromasza is.

A stúdió természetesen nemcsak egészestés filmekkel örvendeztette meg rajongóit: számos kisfilm, reklámfilm, klip és videójáték fűződik hozzájuk, sőt, 2014-ben Astrid Lindgren Ronja, a rabló lánya című könyvéből animesorozatot is készítettek. 2013. szeptember 1-jén Mijazaki a Velencei Filmfesztiválon jelentette be visszavonulását – a stúdió emiatt 2014. augusztus 3-án úgy határozott, hogy ameddig nem tisztázódik, hogy kivel pótolják a mester után keletkezett űrt, felfüggesztik tevékenységüket. Bízunk benne, hogy csak ideiglenesen – addig vigasztalódjunk az elmúlt 30 év remekműveivel.

6jQnLgX

[author_bio author=”kataorsolya”]

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com