Nincs kategorizálva

Antonionira emlékezik Olaszország születésének 100. évfordulóján

Filmszemlével és kiállítással emlékeznek hazájában az egyik legnevesebb olasz filmrendezőre, Michelangelo Antonionira születésének 100. évfordulóján.

A bolognai filmmúzeum szeptember 27-től Antonioni legismertebb alkotásait vetítik. Ferrarában szeptember 29-én a városi mozikban a Napfogyatkozás (1962) című filmet láthatják az érdeklődők. Karácsonyra jelenik meg DVD-n az Antonioni Antonioniról című önéletrajzi dokumentumfilm a bolognai filmmúzeum gondozásában. Ferrarában márciusban kiállítás nyílik Michelangelo Antonioni tekintete és a művészetek címmel.

A Ferrarában 1912. szeptember 29-én született rendező és forgatókönyvíró Bolognában járt egyetemre, 2007-ben Rómában hunyt el. „Majdnem száz évig élt, de csak tizenhat egész estés filmet és húsz rövidfilmet forgatott. Ennél sokkal több ötlete, filmelképzelése maradt megvalósítatlan”  írta a Corriere della Sera napilap.

Az újság szerint Antonioni 1945-85 között legalább húsz nagyjátékfilm és húsz dokumentumfilm forgatókönyvét vetette papírra. Ezeket néha más valósította meg helyette. Az 1949-es Caro Ivan (Kedves Iván) című történetből, amelyet Carlo Ponti producer „két líráért” vásárolt meg Antonionitól, a Federico Fellini rendezte A fehér sejk (1952) lett.

A Corriere della Sera szerint a jövő tavaszi ferrarai kiállításon Antonioni feljegyzéseit, leveleit, fényképeit állítják ki, köztük Fellini 1975-ös levelét, amely a Foglalkozása: riporter című filmet dicsérte. Látható lesz Andrej Tarkovszkij Antonioninak írt levele is az orosz rendező önarcképével.

Az újság a fotók közül azt közölte, amelyen Antonioni és Jack Nicholson amerikai színész látható a Foglalkozása: riporter (1975) spanyolországi forgatásán, valamint Antonioni és Monica Vitti olasz színésznő közös fotóját a Napfogyatkozás forgatásán.

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya