Nincs kategorizálva

Az ági öröklés menete

Ági öröklés a szülőknek, leszármazóinak a bejegyzett házastárssal szembeni, illetve az anyai ágnak az apai ággal szembeni öröklését jelenti. Kik lehetnek ági örökösök, mi az az ági vagyon és legfőképpen, mikor beszélhetünk ági örökösödésről?

Az ági öröklés négy törvényi feltétel megvalósulásakor lép életbe:

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!
  • Az örökhagyó részéről hiányzik a törvényes végrendelet.
  • Az örökhagyó nem rendelkezik leszármazókkal. Ebben az esetben a bejegyzett élettárs, szülők, szülői leszármazók lesznek a törvényes örökösök.
  • Szerzeményi vagyon mellett ági vagyon is szóba kerül. Amennyiben az örökhagyó nem döntött az ági vagyon sorsáról, speciális öröklési rend érvényesül.
  • Van olyan ági örökös, aki igényt tart az ági vagyonra.

A szigorú jogi feltételek miatt természetesen vannak olyan kivételek, amelyekre nem terjednek ki az ági öröklés szabályai:

  • Olyan ági vagyontárgy, amely az öröklési procedúra alkalmával már nem elérhető akkor sem vonható az öröklési vagyontárgyak közé, ha az értékén más hagyatéki tárgy lett vásárolva.
  • Olyan tárgy, amely nem számít ági vagyontárgynak, csak egyszerű ajándéktárgynak.
  • Továbbá a bejegyzett élettárs és az örökhagyó közösen megosztott ingatlanára, berendezési tárgyaira és eszközeire nem adható ki öröklési igény!

Amennyiben érintett vagy az ági örökösödés témájában, keresd fel a Dr. Székely Ügyvédi Iroda oldalát, ahol sok egyéb információval is gazdagodhatsz!

Mit tekintünk ági vagyonnak?

Abban az esetben, ha ági vagyon is felbukkan öröklési procedúra közben, mindenképpen ági öröklésről kell, hogy beszéljünk.

Ági vagyonnak olyan hagyatéki tárgy/tárgyak minősülnek, amelyet az örökhagyó is örökölt/ingyenesen szerzett valamelyik szülői felmenőjétől, vagy oldalági rokonától! Ági vagyonnak akkor nevezhetünk valamit, ha annak jellegét egy arra igényt tartó örökös megnevezi.

Ági vagyont legegyszerűbben természetben lehet örökölni, ám ha erre nincs lehetőség, mint például földbirtok esetében, a “vagyontárgyat” pénzben egyenlítik ki.

Kiket tekinthetünk ági örökösöknek?

Az ági örökösödés a törvényes öröklési rend általános szabályai szerint történik. Az elsődleges ági örökös mindig az a szülő, akinek részéről ági vagyontárgy maradt az örökhagyóra. Őt követik sorban a vagyontárgyat ajándékozó szülő leszármazói, majd pedig annak felmenői.

Az ági örökösödés tehát nem feltétlenül a felmenők irányába kanyarodik, ha van lehetőség rá, egy közelebbi felmenő, oldalági leszármazó örököl.

Özvegyi haszonélvezeti jog

A bejegyzett házastársat nemcsak, hogy hagyatéki, de egyenesen haszonélvezeti jog illeti meg ági vagyonon.

A haszonélvezeti jog megváltását igényelni lehet, kivéve, ha az az örökhagyó és az élettárs megosztott lakására, annak berendezésére, felszerelésére vonatkozik. Amennyiben megváltásról van szó, a hagyaték egyharmada járul az élettárshoz.

Ági örökösök, ági vagyonkezelés, özvegyi, haszonélvezeti jog – minden, amit az ági örökösödésről tudni akartál!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés