Nincs kategorizálva

Az Alkonyat vámpírmenyasszonya ismét két férfi közt az Úton újabb előzetesében

A Twilight-saga Bella Swanjét játszó Kristen Stewart gyors egymásutánban két mozipremierrel is jelentkezik. A napokban bemutatott Alkonyat – Hajnalhasadás 2. után a tengerentúlon nemsokára moziba kerül Jack Kerouac 1957-ben megjelent legendás beat-regénye, az Úton adaptációja is. Az elmúlt héten érkezett, újabb előzetes bepillantást enged a három főszereplő utazásába.

A regényt a beatnemzedék bibliájaként is emlegetik – egy korszak, egy életérzés emblémája lett. Már a születéséről is legendák keringtek – Kerouac álltólag ‘51-ben drogtól hajtva, három hét alatt egy százhúsz lábnyi tekercsre írta az Úton ősváltozatát.

A történet a huszonéves New York-i írópalánta, Sal Paradise és barátja, Dean Moriarty Amerikát keletről nyugatra átszelő őrült utazását meséli el. Stewart a főhős Salt elragadó titokzatos, vonzó Dean barátnőjét, Marylout játssza. „Megtanultam Kerouactól, hogy te magad döntesz arról, kikkel veszed körül magad. Fiatal felnőttként eljön az a pont, amikor a saját magad választhatod meg a „családodat”. Mikor a könyvet olvastam, arra vágytam, hogy hozzon össze a sors olyan figurákkal, mint a regény hősei.” – nyilatkozta a film torontói premierjén. Sal szerepében Sam Riley (Franklyn, Control, A 13-as), Deant pedig Garrett Hedlund (Eragon, Tron: Örökség) alakítja.

A rendező a többek közt a Központi pályaudvart és a Che Guevara: a motoros naplóját jegyző Walter Salles. Salles nyolc éve készül a Kerouac-klasszikust filmre vinni, felkészülésként egy dokumentumfilmet is forgatott róla.

„Csodálatos volt előtanulmányként egy dokumentumfilmet készíteni. E nélkül bizonyosan nem tudtam volna leforgatni az Útont. Lehetőségünk nyílt találkozni a regény még élő szereplőivel, a beat-nemzedék költőivel. Megkérdeztük, milyen filmet szeretnének majd látni az Útonból. Az ő válaszaik alapján indultunk el.” – mondta Salles az előkészítés folyamatáról.

Az Úton idén Cannes-ban debütált, a kritika túlnyomó része jól fogadta. Például az Indiewire kritikusa így méltatta: „Kerouac országot átszelő utazásokról mesélő generációs látképe olyannyira elválaszthatatlan a sajátos prózanyelvtől, hogy a belőle készülő adaptációk látszólag hatalmas hátránnyal indulnak. Nos, Salles Útonja jól veszi az akadályt.”

A filmet nálunk 2012 februárjától játsszák a mozik.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés