Magazin Nincs kategorizálva

Oscar 2018: Az Oscar újoncai (?)

Amikor kihirdetik az Oscar-jelöléseket, minden évben akad egy-két név, akikre a szélesebb közönség csak a vállát vonogatja. Hogy idén elmaradjon a „Hát ez meg ki?” pillanat, összeszedtük azokat az alkotókat, akik idén először léphetnek be a rivaldafénybe.

Timothee Chalamet? Dee Rees? Laurie Metcalf? Egyikük sem sztár, de 2018. február végén azzá válhatnak: ők azok, akik először léphetnek az Oscar-díj rivaldafényébe. Kik is a várható Oscar-újoncok?

A Filmtekercs idén is előrejelzés-sorozattal segít felkészülni az Oscarra. Figyeld az Oscar-előrejelzéseket és híreket a Filmtekercsen, és már most várunk februári nagy Oscar-bulinkba is!

Előző cikkünk az Oscar nagy veszteseiről szólt, akik idén visszatérnek.

 

Luca Guadagnino

A figyelmesebb magyar mozinézők már találkozhattak Guadagnino nevével, ő rendezte ugyanis a Tilda Swinton főszereplésével készült Szerelmes lettem című alkotást, amelyet 2010-ben a hazai művészmozikban is futott, de Oscar-jelölésig csak a film kosztümtervezője jutott. A rendező következő nagyobb dobása a nálunk tavaly nyáron vetített Vakító napfényben volt ismét csak Tilda Swintonnal, ami ugyan megint csak begyűjtött néhány kisebb díjat.

Luca Guadagnino

A nagy áttörést az 2017-es Sundance Filmfesztiválon debütált Szólíts a neveden! (Call Me by Your Name) című regényadaptáció hozta el, amit azóta is a következő Oscar egyik nagy reménységeként  emleget a szakma. (Ezt a filmet nálunk egyelőre csak a miskolci CineFesten lehetett megtekinteni, kritikusunk méltatását itt olvashatjátok.)

 

Timothee Chalamet

A 21 éves New York-i színész a kis képernyőről (Homeland) és a nagyvászonról (Interstellar) is ismerős lehet, bár a nevét valószínűleg kevesen jegyezték meg. Ami azonban Luca Guadagninónak, az neki is elhozta a várva várt áttörést: a Szólíts a neveden! szexuálisan frusztrált kamaszaként egy emberként élteti őt a kritikusok hada.

Thimothee Chalamet a Szólíts a neveden! című filmben

A szakértők szerint pedig jelenleg ő az egyik legbiztosabbnak tűnő pont az Oscarért folyó versenyben, amelybe férfi főszereplőként léphet be – jövőre pedig már lestoppolta magát Woody Allen következő alkotásához Jade Law és Elle Fanning oldalán.

 

Dee Rees

Néhány évvel ezelőtt az amerikai függetlenek világában nagyot szólt Dee Rees rendezői debütálása, a Szabad (Pariah), az igazi énjét megélni vágyó kamaszlány története, amit aztán egy szintén többszörös díjnyertes tévéfilm, a legendás blues-énekesnő, Bessie Smith történetét feldolgozó Bessie követett. Az idei Sundance-en mutatták be a legújabb nagy dobást, amelyben Rees a világháborúból hazatérő katonák történetén keresztül mutat be egy fekete és egy fehér családot.

Dee Rees

Nyilvánvaló, hogy ez lesz az a film, ami majd a legtöbb nézőhöz jut el az életműből. A kritikusok, a szakma és a nézők visszajelzései is nagyon jók a Mudbound kapcsán, most már csak az a kérdés, az Akadémia végre felül tud-e emelkedni a filmet gondozó Netflix forgalmazási szokásain, és megadja a filmnek azt, ami sokak szerint jár neki. Meglátjuk!

 

Jason Mitchell

Mitchell tavalyelőtt a Straight Outta Compton című fimmel lépett igazán színre, idén azonban már több, nagyobb visszhangot kiváltó filmben is szerepet kapott. A nagy költségvetésű Kong: Koponya sziget mellett Mitchell megmaradt a presztízst növelő alkotások mezején is, a Torontói Filmfesztiválon hatalmas sikerrel vetített The Disaster Artist (James Franco filmje minden idők egyik legrosszabb filmjének elkészültéről) mellett szerepet vállalt Kathryn Bigelow drámájában, az 1967-es detroiti zavargásokat bemutató Detroitban.

Jason Mitchell és Garrett Hedlund a Mudbound című filmben

No meg Dee Rees sokat méltatott kosztümös drámájában, a Mudboundban is, ami a szakértők szerint meghozhatja számára az első Oscar-jelölést is.

 

Daniela Vega

Nem angol nyelvű szereppel ritkán lehet nagyot villantani Oscar színpadán, különösen egy kezdő színésznőnek nehéz ez, de a szakértők szerint a barátját gyászoló bárénekesnő története annyira megkapó, hogy a szavazók könnyen felfigyelhetnek rá. Ebben segíteni fog, hogy az Una mujer fantástica Chile nevezésében a legjobb idegen nyelvű filmek között is versenyezhet.

Daniela Vega az Una mujer fantastica című filmben

 

Laurie Metcalf

Metcalf az a karakterszínész, akinek az arcát mindenki felismeri, de a nevét biztos nem tudná megmondani. Segítünk: többek között ő Sheldon Cooper anyukája az Agymenőkben, ő volt a bolondos ír mama a The McCarthysban, az elmebeteg szomszéd a Született feleségekben és a Sikoly 2 nem kevésbé bolond sorozatgyilkosa.

Laurie Metcalf a Lady Bird című alkotásban

A sort még lehetne folytatni a jellegzetes epizódszerepekből, de a hosszú évtizedek munkája beérni látszik: Greta Gerwig Lady Bird című filmje nagyon könnyen hozhat neki egy Oscar-jelölést, sőt, egyesek szerint magát a díjat is megnyerheti, olyan csodálatos párost alkotnak Saoirse Ronannel ebben az édesbús történetben.

 

Hong Chau

A thaiföldi születésű színésznőt elsősorban az HBO-ról ismerhetik a magyar nézők a Treme vagy a tavalyi kritkai- és közönségsiker Hatalmas kis hazugságokból. A mozivásznon 2014-ben, Paul Thomas Anderson filmjében, a Beépített hibában debütált, amelyért a színészgárda részeként rögtön Robert Altman-díjban részesült az amerikai független filmesektől.

Hong Chaués Christoph Waltz a Downsizing egyik jelenetében

Idén Alexander Payne alkotásában (Downsizing) alakított olyat, hogy azt még a film eléggé vegyes fogadtatása sem tudta elhalványítani. Nagyon valószínű, hogy az idei „breakthrough” díjakon osztozni fog majd Timothee Chalamet-vel, és a filmes sajtó szerint ebből nagyon könnyen Oscar-jelölés is lehet.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com