Nincs kategorizálva

Bakelit-hét: Az élet sűrűjében – Bakelit filmzene

vinyl_bakelit_soundtrackLemezkiadóról szól a Bakelit, tehát jóformán a filmzenén áll vagy bukik az egész sorozat. A pilot csupa jót ígér.

Bakelitben szinte szünet nélkül szól a zene. Szól a kiadóban, szól a szereplők otthonában, szól a stúdiókban, szól a klubokban – folyamatosan velünk van. Enélkül a sűrű háttéranyag nélkül nem is lenne valószerű az American Century nevű kiadó története – a gondosan válogatott soundtrack viszont instant hitelesíti és átélhetőbbé teszi a hetvenes évek poszt-hippi melankóliáját, proto-punk lázadását és soulban dagonyázó kényelmességét.

A sorozat egyik szülőatyja Mick Jagger, ami persze garantálja a jó ízlést. Mégsem gondoltam, hogy ilyen változatos zenei anyaggal ajándékoz meg a Rolling Stones frontembere, illetve a sorozat zenéjéért közvetlenül felelős Randall Poster és Meghan Currier. Rock, soul, funk, R&B, szinte mindegy – a sorozat első része csak a pop/disco vonalat nem aknázta ki (bár elhangzik Cat Stevens és az ABBA neve is, szóval ez a későbbiekben simán változhat), de közben gyakorlatilag letapogatta 1973, a flashbackek miatt pedig az egész korszak zenei világát is. És milyen ravaszul tette mindezt!

Megpróbáltam kibogozni, hogy az első rész tracklistjén melyik számról mit lehet tudni, és amellett, hogy teljesen összezavarodtam, néhány felfedezésnél komolyan meglepődtem. A zenei válogatás legnagyobb trükkje ugyanis az, hogy vegyíti az „archív” és a frissen, a sorozat számára írt dalokat – az egyveleg mégis annyira egységes, hogy szinte lehetetlen megmondani, melyik szám autentikus és melyik új. Akadnak itt régi soul és R&B dalok (Mama He Treats Your Daughter Mean, I Like It Like That), a hetvenes éveket képviselő rockszámok (például David Johansen dalai) és mai szerzemények, melyek tökéletesen belesimulnak a klasszikusok közé. Ty Taylor pl. mai szerző, a The World Is Yours mégis olyan, mintha negyven-ötven évig lappangott volna egy lemezraktárban. Hogy bonyolultabb legyen az ügy: a Taylor neve alatt futó Cha Cha Twist egy korabeli szám felfrissítése. A dalt a sorozatban a fiktív bluesénekes, Lester Grimes énekli, tehát egy valóban létezett dallal hitelesítik a karaktert…

vinyl_bakelit_1

A dalok keletkezéséhez hasonlóan csavaros az előadók kérdése. A legegyszerűbb a friss dal – mai előadó (Kaleo), vagy a régi dal – eredeti előadója (Dee Dee Warwick) felállás. Ez azonban csak a kezdet. Van olyan eset is, hogy egy rejtélyes, feltehetően mai együttes, a Soda Machine dolgoz fel korabeli számokat. A diegetikus zenék egy részét pedig koncertszerűen halljuk, ahol mai előadók személyesítik meg az egykoriakat – ez történik pl. Ruth Brownnal (az epizód stilárisan legszebb jelenetében), vagy a keretet képező koncerten, ahol David Johansen Personality Crisis-ja robbantja fel a klubot.

Egy kaotikus lemezkiadóban egyszerre férnek meg nagy nevek, mint a Led Zeppelin, és feltörekvő kezdők, mint a Nasty Bits – ez utóbbi természetesen egy fiktív punkegyüttes, a frontembert pedig Jagger fia játssza. Jutott nekik is egy saját dal, s valószínűleg még több is lesz a következő részekben, hiszen a nihilista banda az első epizód alapján kulcsszereplőnek tűnik. Ahogy bizonyára kulcsszereplők maradnak a hangulatfestésnél jóval fontosabb szerepet játszó, a hetvenes évek eklektikáját, az élet sűrűjét tökéletesen tükröző zeneszámok is.

Az első csokornyi dalt szépen kiadták nekünk, de felmerülhet a kérdés, hogyan hallgathatjuk meg a következő kilenc rész zenéit? Nos, a mostani válogatás csak a Vol. 1 – azaz a készítők minden epizód zenei anyagát külön-külön megjelentetik, két nappal az aktuális rész tévépremierje előtt. Ígérik még Charlie Wilson, Iggy Pop, Chris Cornell, Nate Ruess és Trey Songz felbukkanását; de nem lepődnénk meg, ha olykor-olykor Stones dalok is felcsendülnének a jövőben.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com