Nincs kategorizálva

Bezár az Odeon mozi július végén

Július 31-ig lesznek programok a Hollán Ernő utcai Odeon moziban, utána csak a DVD-videó kölcsönző lesz nyitva. A Budapest Film Zrt. cégvezetője, Körösvölgyi Zoltán az MTI-nek elmondta: az ingatlant nem kívánják eladni, új üzemeltetőt keresnek.

Körösvölgyi Zoltán tájékoztatása szerint a helyen továbbra is kulturális funkciót látnának szívesen. Arra a kérdésre, hogy a mozi üzemeltetését elvárják-e az új bérlőtől, a cégvezető egyelőre nem tudott válaszolni. Megjegyezte: az Odeon Videó Kiadó- és Kölcsönző Kft. megmarad, filmforgalmazói szerepét pedig szeretnék megerősíteni. A cégben 60 százalékos tulajdonrésze van a Budapest Filmnek.

A cégvezető kiemelte: a jelenlegi üzemeltetővel azért mondták fel a szerződést, mert nem tudta fizetni a bérleti díjat. A tartozás mértékét több millió forintra becsülte. Körösvölgyi Zoltán szerint a bezáráshoz több tényező vezetett, amelyek közül a legfontosabb a nézői érdeklődés hiánya. Vannak mozik, amelyek jól működnek, és olyanok is, amelyek szenvednek. Ennek természetesen strukturális okai is vannak, fontos például, hogy hány termes moziról beszélünk  fogalmazott a cégvezető. Kitért arra, hogy az artmozihálózat fontossága mindig akkor kerül előtérbe, amikor egy-egy filmszínház kénytelen bezárni.

Ha fontos ezeknek a moziknak a léte, akkor látogatni kellene őket  tette hozzá. A cégvezető arról is beszélt, hogy az artmozik amúgy jobban őrzik közönségüket, mint a multiplexek. Elmondta: a kereskedelmi célú, multiplex mozik látogatottsága esett vissza jelentős mértékben országszerte és Budapesten is, míg az artmozik nézőszáma emelkedett 2011-ben. A Művész mozi látogatottsága például 19, a Puskiné 11 százalékkal növekedett tavaly. Körösvölgyi Zoltán szerint ugyanakkor az is tény, hogy a jelenlegi közönségigényt sokkal kevesebb artmozi is el tudná látni.

Az MTI megkeresésére Borsos Erika, az Odeon mozi üzemeltetője elmondta: nem lát esélyt a megegyezésre, mivel a bevételekből lehetetlen fedezni a bérleti díjat és a rezsiköltségeket. Borsos Erika szerint mintegy féléves tartozást halmoztak fel, amit ő tízmillió forintnál is többre becsült.

Szerinte az artmozik többsége hasonló gondokkal küzd, a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlan finanszírozás, a tervezhetőség hiánya. Mint mondta, a kialakult helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyre kevesebb film érhető el 35 milliméteres kópián, ezért a mozi digitalizációja elkerülhetetlen.

Címkék
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com