Nincs kategorizálva

Brokeback Mountain – Túl a barátságon

Túl a barátságonA szerelmesfilmeknek megvannak a maguk kliséik és megszokott fordulataik. A Brokeback Mountain nem kerülgeti az unalmas sztereoptípiákat – szinte minden, ilyenkor szokásos „kötelező” szenvedésen végigmennek a szenvedélyben fülig elmerülő hõseink. Az egyetlen csavar a dologban, hogy ezúttal mindkét szereplőnk férfi nemi szervekkel rendelkezik.

Ez persze bizonyos szempontból eredeti és bátor dolog, ugyanakkor jobb lett volna ezen kívül valami mással is feldobni a film 134 percét, mert bár erősen művészkedő és hatásvadász a film, ennek ellenére pont olyan, mint a hangsúlyosan Oscar-nyerésre készített mozik többsége: csak bevált, már ezerszer használt eszközöket használ. Lehet mondani, hogy Ang Lee már épp elég kockázatot vállalt a témával – valóban, ha a közönségsikert nézzük, akkor bizony egy homoszexuális pár szerelme nem biztos, hogy tömegeket vonzana. Ugyanakkor az Oscar-esélyeket a téma már önmagában is vonzza, a rendezõ pedig – úgy látszik – kínosan ügyelt rá, nehogy valami igazán jó művészi vagy filmes újítással elriassza az akadémiát attól, hogy őt díjazzák. A számítása bejött, a film 2006-ban tarolt – mi pedig újra elkönyvelhettük magunkban, hogy az Oscart nem az érdemesek, hanem a giccsbe hajló álművészfilmek kapják.

Ettől függetlenül azonban a Brokeback Mountain nézhető és élvezhető alkotás, Heath Leadger és Jake Gyllenhaal nagyszerű alakítására sem lehet zokszavunk – ráadás pedig, hogy aki megnézi, az talán más szemmel nézi legközelebb, ha két azonos nemű fiatalt (vagy öreget) lát kézen fogva sétálni.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!