Nincs kategorizálva

Budapesten is forog Császi Ádám első játékfilmje

Egy vesztes focimeccs után játszódnak Császi Ádám Viharsarok című filmjének Budapesten forgatott jelenetei. Az alkotást várhatóan jövő tavasszal-nyáron mutatják be.

Az első nagyjátékfilmjét forgató Császi Ádám a forgatás szünetében az MTI-nek elmondta: a tizedik forgatási napnál tartanak, és még 19 van hátra.

A rendező, aki korábban olyan rövidfilmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Filmszemle-különdíjas 1 hét vagy a szintén a mustra legjobb rövidfilmjének járó díját elnyert Gyengébb napok, úgy vélte, ennyi idő elég volt ahhoz, hogy összeszokjon a stáb. Szerinte a kisjátékfilmekhez képest most annyival van nehezebb dolga, hogy sokkal tovább fenn kell tartania a figyelmét, összetartania a stábot. „Egy ilyen hosszú forgatás az erőbeosztásról szól, tartani kell a ritmust” – vélekedett.

Budapesten a film Németországban játszódó jeleneteit veszik fel, korábban Kiskunmajsa környékén forgattak. Császi Ádám kiemelte: nem ő az egyetlen első nagyjátékfilmes, hiszen Rév Marcell operatőr, Kalicz Klára jelmeztervező, Takács Nóra látványtervező, valamint a főszereplők, Sütő András és Varga Ádám is először próbálják ki magukat egy nagyobb lélegzetvételű produkcióban. Hozzátette: a Viharsarok forgatását hosszú előkészítés előzte meg, ezért nem érték meglepetések „szakmailag és emberileg sem”.

Császi Ádám a forgatókönyvet Szabó Ivánnal együtt írta. „Együtt írtuk a könyv minden sorát, így már összemosódik, ki mit tett hozzá”. A film egy kamaszkorból felnőttkorba vezető utazás, amely érzelmi, szexuális változásokon keresztül meséli el, hogyan kezd el a főszereplő felelősséget vállalni tetteiért. „Egy titkokkal teli, szenvedélyes utazást fog látni a néző” –  tette hozzá a rendező, aki megjegyezte: a történet teljesen fikció, nem saját élményeikből építkeztek.

Mint mesélte, Rév Marcell operatőrtől kézikamerás stílust kért, realisztikus ábrázolásra törekednek, ugyanakkor szeretné, ha a képeknek „keresetlen szépsége, esztétikuma” is lenne. Példaként említette, hogy a filmben a magyar vidék mindkét arca megjelenik, a szép, festői tájak mellett a szegénység, lepusztultság is.

A főszereplőt alakító Sütő Andrással Császi Ádám korábban nem dolgozott együtt, a választás egy hosszú, több hónapos casting után esett rá. „Olyan szereplőket kerestem, akiknek van színészi tapasztalata, tehát instruálhatók, de azért civilként is meg tudnak jelenni” –  fogalmazott a rendező. A filmben a három főszerepet Sütő András mellett Varga Ádám és a német Sebastian Urzendowsky játssza, utóbbit a Viszlát, első szerelem és a Pénzhamisítók című filmben láthatták már a nézők. A további szerepekben Börcsök Enikő, Horváth Lajos Ottó és Uwe Lauer tűnik fel.

A produkciót a tervek szerint több nemzetközi filmfesztiválra benevezik, a hazai premier legkorábban 2013 tavaszán lehet. Gyárfás Eszter, a film egyik producere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Proton Cinema, az I’m FILM és a Café Film összefogásával készülő Viharsarok mintegy 120 millió forintból forog. 2,6 millió forintot nyertek el a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési pályázatán, a gyártást pedig 60 millió forinttal támogatta a filmes szervezet. A film koprodukciós partnere a német Unafilm.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com