Hírek Nincs kategorizálva

Cseh Tamás újabb indián meséje is megelevenedik a Médiatanács támogatásával

nmhhSok egyéb mellett a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző indián meséiből is készülhet újabb epizód a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa idei első ülésén hozott döntéseknek köszönhetően.
A tanácskozáson négy tematikus filmes pályázat új fordulóiban bírálták el a beérkezett pályázatokat: 43 animációs, ismeretterjesztő, dokumentumfilm és filmsorozat, valamint online tartalom részesül összesen 261 millió forint támogatásban.
Dokumentumfilmek, portréműsorok, történelmi visszatekintések, kortárs animációs művészeti alkotások és gyerekeknek szóló meserajzfilmek is láthatók majd jövő évtől a héten támogatást nyert pályázatoknak köszönhetően – közölte pénteken az NMHH az MTI-vel.
A filmes pályázatok közül 15 dokumentumfilmterv – köztük két határon túli pályázó – kapott mintegy 110 millió forint támogatást a 2014-ben meghirdetett Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában. Forgatnak majd egy olyan szociális munkás eredményeiről, aki a Miskolc-Lyukóvölgyben mélyszegénységben élőket segíti, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyomortelep-felszámolási programjáról, Perczel Zita színésznő életéről, a menedzserbetegségek hátteréről, a Tisza Cipőgyárról, a Magyar Állami Népi Együttes történetéről és művészi korszakairól, valamint székely falvakról.
Film készül a jövőre 120 éves Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet történetéről csakúgy, mint a Sárközi-Duna ártéri gazdálkodásról. Portréfilmek születnek a vasfüggöny megnyitásáról és a berlini fal lebontásáról döntő katonavezetőkről, az 1956 után hazatért emberekről, egykori keletnémet menekültek visszaemlékezéseiről a páneurópai piknikről. Az egyik támogatott alkotás egy ökör húzta ekhós szekérrel az országban vándorló fiatalemberről fog szólni, egy másik egy belvárosi fiatal pár somogyi falusi újrakezdéséről és megismerheti a közönség székelyudvarhelyi fiatal zenészek Budapestre vándorlásának történetét is.
Az ismeretterjesztő filmek támogatását célzó 2014-es Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában 10 filmterv pályázott sikerrel, amelyek összesen 77 millió forintot nyertek el. Filmet forgatnak a szilvásváradi lipicai lófajtáról, egy nyolcezer éves alföldi faluleletről, a magyar puszta rejtett kincseiről, Székelyföld I. világháborús kálváriájáról és háromszor öt percben mozgókép készül a természetfilmezés alapkérdéseiről is. Portréfilmek is születnek olyan történelmet meghatározó alakokról, mint Bem apó, a Ford T-modellt megalkotó Galamb József, Für Lajos politikus, Japán első, magyar származású bibliafordítója, Bettelheim Bernát és a csaknem százéves Olofsson Placid bencés szerzetes.
Az animációs filmek készítését ösztönző 2014-es Macskássy Gyula-pályázat harmadik fordulójában 9 alkotás jutott összesen több mint 65 millió forinthoz. Bucsi Réka haikuszerűen kapcsolódó jelenetekben eleveníti meg a vágy, a szerelem és a magány témáját LOVE – Szerelem címmel. Ulrich Gábor animációjában Szent Simeon történetét gondolja újra Balansz címmel. Szeiler Péter fotóanimációs technikával folytatja És ezt így hogy? című sorozatát az Ásványvíz epizóddal. Lackfi János menzás gyerekverseit is megfilmesítik a verseskötet illusztrátora, Megyeri Annamária rajzai alapján. Újabb epizód készülhet el Cseh Tamás válogatott indián meséiből a néhai szerző narrációjával, ezúttal a Kojot és a waiscsu története elevenedik meg. Folytatódnak Bab Berci kalandjai, valamint a Borka és a varázsruha című, magyar motívumokra épülő mesesorozat. Animációs film készül Csupipupiról, a tiszteletbeli rendőrkutyából A cipőrágcsa címmel és képernyőre kerül Simon Réka Zsuzsanna A könyvgyűjtő király című meséje.
Az online videók gyártását finanszírozó 2014-es Neumann János-pályázat negyedik fordulójában szintén 9 pályázó – ebből egy határon túli jelentkező – jutott támogatáshoz összesen 9 millió forint értékben. Dokumentumfilm-sorozatot forgatnak majd például az A38-on játszó magyar előadóművészekről, a Palócföld kincseiről és a színházi világ mindennapjairól. A videók az A38, a Bonum TV, a Közgáz Vizuális Brigád, a Kultúrpart weblapján, a mandineren, a mese.tv-n, az egyszervolt.hu-n, a valasz.hu-n, illetve a welovebudapest.com oldalán lesznek megtekinthetők.
A Magyar Média Mecenatúra program pályázati döntései részletesen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján, az nmhh.hu-n olvashatók.

 

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com