Nincs kategorizálva

Csinibaba

December 29. (szombat), tv2Nem értek a divathoz, de az biztos, hogy a Csinibaba nem csak divatfilm, és korunk egyik legnagyobb magyar filmsikere, de a retro-stílus elindítója is. Persze, az is lehet, hogy Tímár Péter és a film készítõi csak szemfülesen meglovagolták az éppen induló nosztalgia-hullámot, de ha így is van, ezt semmiképp sem vethetjük a szemükre.

A Csinibaba ugyanis, akármiért is csinálták, jó film. Minden együtt van: zenék, jó színészek, laza szövegek és persze a keserédes humor, amivel a magyar közelmúltat szemléli. A jobb szövegeket még most is gyakran idézik, úgyhogy mondhatjuk, klasszikussá vált például „A többiek pedig borbélyhoz!” felszólítás, a zenék még ma is házibulik kedvencei – pedig most már dupla nosztalgiával hallgatjuk õket, hiszen ezek mind régi-régi slágerek feldolgozásai. A bemutató pont egy évtizede volt, úgyhogy akár magán a film kapcsán, akár a tíz évvel ezelõtti múltba is révedhetünk, amikor elõször láttuk a hazai filmalkotás e remekét, elõször nevettünk a bûbájos-átkos kifigurázásán.

Annak, aki nem látta (ha akad egyáltalán ilyen), rövid összefoglaló az amúgy nem túlságosan fontos sztoriból: a hatvanas években híre terjed, hogy a Ki mit tud? gyõztesei kiruccanhatnak az „igazzy” nyugatra, Helsinkibe! Nem csoda, hogy fiatal fõszereplõink mindent megtesznek, hogy õk legyenek a szerencsések – arra azonban nem számítanak, hogy a diktatúrában a gyõztes nem az, aki a legjobb…

Csinibaba
színes magyar zenés vígjáték, 100 perc, 1997

rendezõ: Tímár Péter
író: Márton Gyula
forgatókönyvíró: Tímár Péter
operatõr: Szatmári Péter

szereplõk:
Gálvölgyi János (Simon bá’)
Reviczky Gábor (Cézár)
Andorai Péter (Purábl Kúnó)
Pogány Judit (Kalauznõ)
Igó Éva (Margit)
Kovács Vanda (Etelka)
Lázár Kati (Ernestin)
Molnár Piroska (Aranka)
Németh Kristóf (Félix)
Nagy Natália (Mancika)
Cseh Tamás (Angéla apja)

Imdb átlag: 7,4

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com