Nincs kategorizálva

Danny Boyle nem akar lovagi rangot

danny_boyle_01Nem akar lovagi rangot Danny Boyle brit filmrendező.

Boyle – akinek nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Gettómilliomos és a Trainspotting – a The Sunday Times értesülése szerint a brit kormány felterjesztette volna a Sir előnév viselésére jogosító elismerésre, ám Boyle, aki hatalmas világsikert aratott a nyári londoni olimpiai játékok megnyitó műsorának rendezésével is, ezt visszautasította.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap tudomása szerint a kormány az ország szolgálatában kifejtett tevékenysége elismeréseként kívánta felvetetni a rendező nevét az uralkodó szokásos újévi kitüntetési listájára. Boyle azonban azzal az érvvel hárította el a lovagi címre szóló felterjesztést, hogy akkor ő már nem lenne egyenlő polgártársaival, márpedig az általa rendezett olimpiai megnyitó fő tematikai üzenete is éppen az volt, hogy minden polgár egyenlő.

Ezért egyébként annak idején meg is kapta a magáét. Aidan Burley, a brit parlament alsóházának egyik prominens konzervatív képviselője a megnyitó után közölte komoly belpolitikai botrányt kavaró – saját pártársai által is visszautasított – twitterüzenetében, hogy Boyle olimpiai nyitánya „a legbalosabb nyitóünnepség” volt, amelyet valaha látott, „balosabb, mint Pekingé, pedig az egy kommunista ország fővárosa”.

A brit lapok mindazonáltal politikai irányultságtól függetlenül, egyöntetűen „zseniálisnak” minősítették a háromórás megnyitóünnepséget, amelyben II. Erzsébet királynő is debütálhatott színésznőként. Boyle ugyanis valahogy rávette a 86 esztendős uralkodót, hogy vállaljon egy néhány perces szerepet a legendás 007-es ügynök, vagyis James Bond jelenlegi megszemélyesítője, Daniel Craig társaságában.

Általános vélekedés szerint ez a rövid, de hatalmas sikerű epizód volt az olimpiai megnyitó legnagyobb bombameglepetése, és sokan már akkor megjósolták, hogy Boyle számára ez az egyedülálló rendezői bravúr meghozhatja a lovagi rangot.

A The Sunday Times bennfentes forrásai szerint azonban amikor a brit kormány illetékesei megkeresték Boyle-t a kitüntetés ügyében, a rendező közölte, hogy nem fogadhatja el ezt az elismerést.

A londoni olimpia brit hősei közül ugyanakkor többen is számíthatnak arra, hogy rajta lesznek az uralkodó újévi kitüntetési listáján. A lap úgy tudja, hogy az összes brit aranyérmes olimpikon királynői elismerésben részesül. Az íratlan szokásjog azt diktálja, hogy minden évben csak egy kiemelkedő brit sportoló kaphatja meg a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangot – vagy ennek női megfelelőjét, amelynek birtokosa a Dame megszólításra formálhat igényt –, ám az idén enyhítették ezt az előírást, tekintettel a londoni olimpiai játékokon aratott szinte példátlan hazai sikerre.

Avatar

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya