Nincs kategorizálva

De ki az az Elizabeth Olsen?

Ha azt halljuk Olsen-testvérek, vélhetően mindenkinek az ikerpár (Ashley és Mary-Kate) jut eszébe. Jobb esetben egy kétes értékű tucatvígjáték emléke dereng fel, amit utoljára ’99 karácsonyán láttunk, szűk családi körben, pulykától elbódultan. Rosszabb esetben pedig, azon gondolkoznunk el, hogy most akkor melyik is a drogos és melyik az anorexiás, kinek ki a férje és így tovább? Bárhogy is, annyi biztos, hogy nem emlékezetes alakítások sora rémlik fel. Ám ez úgy tűnik rövid időn belül megváltozik.

Arról persze szó nincs, hogy az ikrek maguk mögött hagyják a bulvárt, illetve a finoman szólva is középszerű filmeket és ezután csak és kizárólag, mondjuk Michael Haneke felkéréseinek tesznek eleget. Ehelyett kiderült, hogy van egy testvérük, egész pontosan egy húguk, aki gondolt egyet és mindenki nagy meglepetésére, testvéreivel ellentétben, a színészmesterséget választotta. Viccet félretéve, Elizabeth Olsen ebben az évben debütált, ráadásul nem is akárhogy. Első filmjéről a Martha Marc May Marlene-ről írott kritikánkat itt olvashatjátok. A film viszonylag nagyot robbant, hiszen egyrészt a releváns kritikai oldalakon is remekül áll (Rotten 88%, Metacritic 76/100). Másrészt a szakma is elismerését fejezte ki, ami számtalan díjban (Sunsdance, Toronto, Vancouver) nyilvánult meg, melyekből nem egyet e cikk tárgya érdemelt ki.

De tulajdonképpen ki is ez a leány, akiről még a legelvetemültebb mozirajongó sem igazán hallhatott? Elizabeth (Lizzie) Olsen három évvel nővérei után, 1989-ben született a california-i Sherman Oaks városában. Művészeti és Színész iskolába járt. Mindeközben, azonban semmi jelét nem adta annak, hogy meg kívánja hódítani Hollywoodot. Egyetlen egyszer tűnt fel filmben, méghozzá a Ketten nyeregben című ikres-viccesben cameózott testvérei mellett. Az első elkészült „igazi” filmje a Silent House volt, ami a Martha Marcy May Marlene-hez hasonlóan a tavalyi Sundance-en került bemutatásra. Azonban ezt a darabot egészen idén márciusig jegelték. Meglehetősen izgalmas filmnek ígérkezik, ugyanis egyfajta real-time horror lesz, azaz az események időtartama egybeesik, a moziban töltött idővel, ami ebben a műfajban szokatlan. A bemutató alapján mindenesetre, a debütáló mozijához hasonlóan borongós és jó értelemben véve, nehezen emészthető alakítást kapunk Olsentől.

A távolabbi tervek között is találunk egy igazi csemegének ígérkező projektet, ami a Kill Your Darlings munkacímet viseli és annak ellenére, hogy igen korai fázisában van a produkció, annyit bizonyos, hogy Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs találkozását meséli el. Utolsó érdekesség, hogy előbbit Daniel Radcliffe alakíthatja.

Göbl Zsombor

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés