Nincs kategorizálva

Detour: Michel Gondry nyaralós kisfilmjében minden benne van

Michel Gondry 10 perces kisfilmje, a Detour egy francia család nyaralásán elszabaduló tricikli történetét mutatja meg, közben azonban ott van minden, ami miatt szeretjük a kedves szürreális mesék legnagyobb mesterének filmjeit. El is mondjuk, miért.

Kreatívan használt animáció, csodás elemek, nagyra nőtt tárgyak, különös perspektívák, szívhez szóló történet, és persze színek, színek, színek. Mindez jellemző Michel Gondry francia filmrendező nagyjátékfilmjeire, legyen az akár az Egy makulátlan elme örök ragyogása, Az álom tudománya, a Tajtékos napok, de akár még egy kicsit az amerikai Zöld darázs is. Leginkább persze a szintén nyaralós Tökmag és gázolaj – Vakáció négy keréken.

Ezúttal egy iPhone-nal forgatott kisfilm került ki az Apple UK YouTube oldalára, amiben a termékmenedzsment mellett szerepet kap a rendező zsenialitása. A négy tagú család – apa, anya és két lány – nyaralásáról a rossz rögzítés miatt hamar leválni kényszerül a családi kedvenc triciklije, ami külön életet él, hogy a végén egy fordulatban ismét együtt lássuk a családdal.

Addig azonban megtalálható minden, ami jellemző a különös vizuális megoldások francia mesterére: rendkívüli nézőpontok (fejjel lefelé álló világ, távcső), könnyen és játékosan mozgó kameraállások (a családi tornával együtt mozog a kamera is), csodás elemek (a hirtelen feltámadt szél új útra tereli a járgányt, óriástricikli) vagy egész egyszerű gegek (a szomszéd autójának burleszkbe illő jelenet az elején vagy a Tour de France-t kifigurázó részek).

https://www.youtube.com/watch?v=KrN1ytnQ-Tg

Az egész akció leginkább persze a felszerelést gyártó Apple – valószínűleg nem olcsó – kampánya, hogy mind elhiggyük, mi is lehetünk Michel Gondryk. De az ilyen reklámfilmeknek sokkal jobban örülünk.

(A találatért köszönet: hetediksor.hu)

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.