Nincs kategorizálva

Egyszerűsödik a Magyar Média Mecenatúra pályázati folyamata

nullA filmszakmai szervezetek észrevételeinek, javaslatainak figyelembe vételével egyszerűbbé és tervezhetőbbé válik a Magyar Média Mecenatúra pályázati folyamata – ennek érdekében tartott újabb szakmai konzultációt a témában a Médiatanács. A hétfői találkozó alkalmával a Független Magyar Producerek Szövetségének és a Magyar Producerek Szövetségének képviselőivel ült asztalhoz Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

A Médiatanács a nem egész estés filmek gyártását és a médiaszolgáltatók működését szolgáló új támogatási rendszerét, a Magyar Média Mecenatúra programot még idén májusban mutatta be a filmes szakmának. A Médiatanács és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelten fontosnak tartja, hogy a pályázatok megújítása és fejlesztése érdekében folyamatosan egyeztessenek a szakmai szervezetekkel.

A hétfői egyeztetésen részt vett a Magyar Producerek Szövetsége képviseletében Szekeres Dénes elnök, Nagy Endre alelnök, Lakatos Iván, György Lea, Cirkó József és Sipos Áron, valamint a Független Magyar Producerek Szövetségétől Pataki Ágnes és Hutlassa Tamás.

A szakma képviselői számos építő jellegű észrevételt tettek, amelyeket a Médiatanács beemel az újabb pályázati kiírásokba, valamint megfontolja az adminisztrációs problémákkal kapcsolatban felvetett javaslatokat is. Az egyeztetésen felmerült a pályázati díjak eltörlésének igénye, amelynek kapcsán Kollarik Tamás elmondta, hogy a Médiatanács idén 50%-kal csökkentette a pályázati díjakat.

Vitézy László, a pályázatok szakmai bírálóbizottságának elnöke a találkozó alkalmával kiemelte, fontos szempont, hogy elsősorban televíziós vetítésre szánt filmeket várnak. A bírálóbizottság emellett javasol egy tematikát a kiírandó pályázatokhoz, az alkotói szabadság megtartása mellett azonban bármilyen szabad témában lehet pályázni.

Dr. Néder Sarolta, az MTVA támogatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és Tóthné Veress Inez, az ellenőrzési referatúra vezetője a pályázati eljárás pontos technikai részleteit is ismertette a jelenlévőkkel annak érdekében, hogy az eljárás során felmerülő kérdések tisztázásával megkönnyítsék az előírások betartását a pályázók számára.

A Médiatanács minden fórumon keresi az együttműködés lehetőségét a szakmai és civil szervezetekkel. Kollarik Tamás hétfő délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselőivel találkozott. Almási Tamás egyetemi tanár, a DOCNOMADS program szakmai vezetője és Kékesi Attila adjunktus egy, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, egyedülálló filmes képzésre hívták fel a Médiatanács figyelmét. A DOCNOMADS program különlegessége, hogy a világ minden tájáról érkező dokumentumfilm-rendező mesterszakos hallgatók szemeszterenként vándorolva Lisszabonban, Budapesten és Brüsszelben végzik tanulmányaikat. A program során készülő munkák elviszik majd Magyarország hírét a világba, és lehetőséget adnak a későbbi szakmai együttműködésre. A Médiatanács megvizsgálja az együttműködés lehetséges irányait, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a magyar filmes szakma tekintélyét növeli.

Avatar

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés