Nincs kategorizálva

Elhunyt Oshima Nagisa, a japán botrányfilmes

CANNES-CINEMA-GOHATTO-OSHIMANyolcvanéves korában meghalt Oshima Nagisa, az Érzékek birodalma és a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence! rendezője. Első filmjét 1959-ben csinálta, karrierjének fénykora ugyan a 60-as évekre és a 70-es évek elejére esett, de ezek a filmjei nyugaton általában nem elérhetők.

Oshima a ’60-as évek japán új hullámában, az ún. Nuberu baguban kezdte pályafutását. Mindvégig ő számított a legbotrányosabb alkotónak az egyébként is tabudöntögetéseiről ismert mozgalomban. Az 1960-as Kegyetlen történet az ifjúságról című filmet például egészen 2008-ig nem mutatták be az Egyesült Királyságban nyíltan szexuális tartalma miatt. Az 1968-as Akasztás című munkája az európai modernizmus politikai ágához kapcsolódik (mint sok más japán film ekkor), az egy évvel korábbi A nindzsák bandája pedig érdekes kísérlet az animáció és a képregény összekapcsolásáról. Lázadó természete és filmnyelvi forradalma miatt „a japán Godardként” emlegették a rendezőt.

in-the-realm-of-the-sensesEzek a filmek azonban nyugaton (szinte) elérhetetlenek. Oshima a valódi nemzetközi hírnevet a ’70-es években szerezte. Leghíresebb alkotása, az 1976-os Az érzékek birodalma témája (a valós eseményeken alapuló történet egy volt prostituáltról szól, aki szerelmi viszonyt folytat főnökével, majd végül megfojtja a férfit és levágja annak péniszét) és a műben látható explicit szexjelenetek miatt világszerte botrányt kavart, sok országban már a bemutatását megtiltották, másutt erősen megcsonkított változatban vetítették csak a mozik.

A ’70-es évek közepétől Oshima francia koprodukcióban készítette filmjeit, köztük az 1983-as Boldog karácsonyt Mr. Lawrence!-t, melynek főszerepét David Bowie alakította, vagy a ’86-ban készült Szerelmem, Max-ot, melynek főhősnője olthatatlan szerelemre gerjed egy csimpánz iránt. Utolsó filmjét, a Tabut 1999-ben rendezte. Több mint ötvenkét filmet számláló életművéből mindössze hetet mutattak be Magyarországon.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés