Nincs kategorizálva

Elméleti megközelítésben a dokumentumfilm

MetropolisKépben lenni. Szüksége van-e a magyar dokumentumfilmnek elméletre? címmel kerül megrendezésre egy beszélgetés a Metropolis dokumentumfilmes számai kapcsán a kortárs magyar dokumentumfilm kérdéseiről a június 23. és 28. között megrendezésre kerülő 10. Dialektus Fesztiválon.

Az esemény résztvevői:  Füredi Zoltán, a Dialektus Fesztivál igazgatója, Varga Balázs filmtörténész, Metropolis-szerkesztő (a Metropolis Dokumentumfilm-elmélet és Magyar dokumentumfilm a rendszerváltás után c. összeállításainak szerkesztője), Czirják Pál, a Metropolis felelős szerkesztője.

Időpont: 2010. június 26. (szombat), 19.00

Helyszín: Építész Udvar, 1088 Bp., Ötpacsirta u. 2.

“A dokumentumfilm elméleti kérdéseiről való gondolkodás végigkíséri a filmtörténet és a filmelmélet legkülönbözőbb korszakait és irányzatait. A mozgókép és a mozgóképi kifejezés sajátosságainak, természetének vizsgálata ugyanis szükségszerűen veti fel a valóságra vonatkozás kérdését. Ezek a kérdések pedig még erőteljesebben vetődnek fel a nemfikciós filmek természetének vizsgálata esetén. Ilyen értelemben nevezte Bódy Gábor a dokumentumfilmet a film filozófiájának.” (Metropolis 2009/4.)

A Dokumentumfilm-elmélet című számban található írások:

Plantinga, Carl: Dokumentumfilm
Nichols, Bill: A dokumentumfilm típusai
Renov, Michael: A dokumentumfilm poétikájának megelőlegzése
Grindon, Leger: A dokumentumfilmes interjú poétikája
Szerkesztőség: Dokumentumfilm-elmélet – Válogatott bibliográfia

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com