Magazin Nincs kategorizálva

Amerikai elnökválasztás 2016: Íme a filmtörténelem 9 legfurább elnöke! (+1 meglepetés)

man_file_1066257_donald-trump-in-home-alone-2A 2016-os amerikai elnökválasztás győztese Donald Trump lett – a tényt nem kommentálnánk. Viszont az esemény apropóján összeszedtük, és kronológiai sorrendbe állítottuk a filmművészet 9 legfurább, leghülyébb vagy legellentmondásosabb amerikai elnökét. A valósággal való bármilyen párhuzam pusztán a véletlen műve!

 

Merkin Muffley – Peter Sellers (Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni, 1964)

Stanley Kubrick 1964-es szatírájának (Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni) három szálon futó története a világvégét kiváltani és megelőzni kívánó katonák és politikusok rövidke csatározását mutatja be. És mi sem szemléletesebb annál, hogy az amerikai elnök, Merkin Muffley (Peter Sellers), bár jelen van, marginálissá válik: csupán egy inkompetens báb, akinek feladata legfeljebb a szovjet elnök vigasztalásában és nyugtatgatásában merül ki. A konfliktusokat és a megoldásokat egyaránt az őrület határán álló (kis)emberek hozzák, az amerikai elnök csupán egy dísz. (Wehli-Nardai Dorina)

dr-_strangelove_-_president_merkin_muffley

 

Dave Kovic/ Bill Mitchell – Kevin Kline (Dave, 1993)

William Harrison „Bill” Mitchell elnök (Kevin Kline) lehet, hogy jó elnök, de csapnivalóan rossz férj. Amikor éppen viszonyba keveredik a Fehér Házban dolgozó Randivel (Laura Linney), az egy ideiglenes munkaközvetítő irodát működtető Dave Kovicnak (Kevin Kline) kell beugrania a helyére – ugyanis rettentően hasonlít rá. Amikor az igazi elnök szeretőjénél agyvérzést kap és kómába esik, Mitchell főtanácsadója, a fondorlatos Bob Alexander (Frank Langella) úgy véli, Dave-ből remek báb válhatna.

kevin-kline-daceCsakhogy az új „elnöknek” helyén van a szíve – így ahelyett, hogy fejet hajtana az őt irányítani akaró vezetőknek, kicsit megmenti Amerikát, és „visszahódítja” az elnök elhidegült feleségét (Sigourney Weaver) is. (Molnár Kata Orsolya)

 

James Dale – Jack Nicholson (Támad a Mars!, 1996)

A Támad a Mars! minden bizonnyal mindenki számára maradandó sokkot okozott a kilencvenes években (engem már akkoriban is furának tartottak, mert imádtam). Tim Burton eszement világában az Egyesült Államokat egy teljesen inkompetens, ám végtelenül nagyképű elnök irányítja épp azokban az időkben, amikor hatalmas támadás éri a Földet a Mars felől. A film egyik legjobb jelenete kétségkívül az amerikai elnök beszéde, amelyben enyhén szólva rossz tárgyalási pozícióból megpróbálja meggyőzni a marslakókat, hogy háború helyett inkább működjenek együtt és közösen hódítsák meg a világot.

mars-attacksA dagályos zenére előadott monológ igazi elnöki beszéd Jack Nicholson zseniális tolmácsolásában, még az idegenek vezetőjét is meghatja egy pillanatig. Aztán megölik az elnököt. (Tóth Nándor Tamás)

 

Mays Gilliam – Chris Rock (Államfőnök, 2003)

Mays Gilliam egy átlagosan szerencsétlen városatya, akinek igazából semmi sem jön össze. Épp ezért számára a leginkább meglepő, hogy a párt őt választja elnökjelöltnek, miután az eredeti két jelölt egy repülőgép-szerencsétlenségben meghal; persze a párt biztos a kudarcában. A férfi eleinte bukásra játszik, de a bátyja javaslatára elkezd arról beszélni, amit érez – és egyszer csak népszerűvé válik!

chris-rock-head-of-statePersze mindezt kőkemény populista szöveggel éri el: jobb oktatást, egészségügyet, közbiztonságot ígér, a gazdagok és a bankok megadóztatását, majd aztán lényegében mindent, ami az átlagos választópolgárok lelkét nyomja. Érdemes megnézni ezt a beszédét, de közbe ne felejtsük el, a valóssággal való párhuzam pusztán a véletlen műve! (Tóth Nándor Tamás)

 

Billy Bob Thornton (Igazából szerelem, 2004)

Az Igazából szerelemben a politikusokat is a privát cselekedeteik felől ismerjük meg, amelyeket a film (nagyon szellemesen) a politikai viszonyrendszerre is rávetít: az amerikai elnök hideg, mohó és tisztességtelen, míg a brit miniszterelnök barátságos és szívélyes, ami felülírja kétbalkezességét.

387368-4d43d21a-45b2-11e3-b6cf-917abbb54065A Billy Bob Thorton játszotta elnök ezenkívül fölényeskedő, magabiztos és jóképű, ráadásul folyamatosan a hatalmát fitogtatja – azaz pontosan azt a sztereotípiát testesíti meg, ami Európában kialakult az amerikaiakról. Nem mellesleg ez az amerikai elnök is nőket molesztál, ami nem várt aktualitást ad a filmnek. (Gyöngyösi Lilla)

 

Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho – Terry Crews (Hülyék paradicsoma, 2006)

Azt közel sem mondhatnánk, hogy a Hülyék paradicsoma egy jó film. Viszont szórakoztató, az tény. És azért szerethető, mert a benne felvázolt világ olyan hihetetlenül távolinak tűnik. Például mennyire elképzelhetetlennek tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államok polgárai demokratikus úton egy nagyszájú, politikához mit sem értő, hímsoviniszta barmot válasszanak meg elnöküknek – egy pankrátort, egy showmant?

idiocracyMost már tudjuk, hogy semennyire sem elképzelhetetlen, de legalább azt is tudjuk, hogy leváltásához elegendő egy számunka átlagon aluli intelligenciájúnak tűnő senkiházi, aki tudja: a növényeknek vízre van szükségük a túléléshez. (Wehli-Nardai Dorina)

 

Selina Meyer – Julia-Louis Dreyfus (Az alelnök, 2012-)

Az elnök, aki jellemzően „kétféleképpen dönt: rosszul vagy egyáltalán nem”. Az HBO szatirikus fekete humorú sorozatában Selina Meyert alelnökként ismertük meg, és azt láttuk, az alelnökök élete sem könnyű: az elnök sosem veszi fel neki a telefont, idióta csapatban kénytelen dolgozni, és még az öltözködésében sincs korlátlan döntési jogköre.

veep (1)Sajnálni persze egy pillanatig sem kell, a narcisztikus és önző figura könnyedén megkeseríti mindenkinek az életét. Kollégája szerint: „ő a legrosszabb dolog, ami az országgal történt a rabszolgaság befejezése óta”. Ehhez képest mégis elnök lesz, amikor korábbi felettese lemond – hogy aztán közvélemény-kutatások szerint ő legyen minden idők második legrosszabb amerikai államfője. (Tóth Nándor Tamás)

 

Frank Underwood – Kevin Spacey (Kártyavár, 2014- )

A kártyavár lapjai egymást tartják, de gyorsan össze is eshetnek. Frank Underwood (Kevin Spacey) pedig mintha maga lépett volna ki a politikai kislexikonból: egyszerre megnyerő és undorító, mindenkivel jóságos és saját karrierjével egyre előre törtető alak. A House of Cards 1. évadának elején, frissen megtartott elnökválasztás után Underwood a külügyminiszteri poszt egyik legnagyobb várományosa. De mivel a dolgok máshogy alakulnak, úgy dönt: személyesen veszi kézbe karrierjének ügyeit. Kéz kezet mos elvén kerül maga és visz be másokat is egyre mélyebbre a politikai fertőbe.

house_of_cards_2A Netflix első nagyobb dobásaként vezetett be minket az amerikai belpolitika fiktív (de nem is annyira fiktív) viszonyaiba, amelyhez izgalmas, fordulatos történet, remek színészi alakítások és az eredeti forgatókönyvírók, Andrew Davies és Michael Dobbs társulnak. Ők írták ugyanis az 1990-ben bemutatott négyrészes, azonos című minisorozatot is, amely a Nagy-Britanniában játszódik Margaret Thatcher újraválasztása idején. (Sergő Z. András)

 

Will Cooper – Kevin James (Pixel, 2015)

Minden elnök jön valahonnan. Will Cooper (Kevin James) a nyolcvanas éveket játéktermekben töltötte, ahol haverjával, Sam Brennerrel (Adam Sandler) minden idejüket videójátékozással ütötték el. 33 évvel később, amikor Cooperből elnök lett, Brennerből pedig kábeltévé-szerelő, idegenek támadják meg a Földet. Cooper elnöknek vissza kell vágni a támadóknak – méghozzá nem is akárhogyan, videójátékokkal!

pixelNem éppen az elnök az agy a csapatban, de jó vezetőként remek csapatot verbuvál, és nem vonja ki magát az akcióból sem – így végül sikerül megmentenie, Brenner segítségével természetesen, nemcsak Amerikát, de az egész emberiséget. (Molnár Kata Orsolya)

 

Bónusz: Donald Trump (Reszkessetek betörők! 2. – Elveszve New Yorkban, 1992)

Talán kevesen tudják, de a frissen megválasztott amerikai elnök, Donald Trump feltűnt a kilencvenes évek legnagyobb filmsikerében, a Reszkessetek betörők! 2-ben. Alábbi videóban láthatjuk, amint az elnök úr útbaigazítást ad az elveszett főhősnek:

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com