Nincs kategorizálva

Európai Filmdíjak – Helen Mirrent kitünteti az Európai Filmakadémia

Az európai film hírnevét a világ filmművészetében öregbítő munkásságáért Helen Mirren brit színésznőt díjával tünteti ki az Európai Filmakadémia  jelentette be kedden a szervezet.

„Sokat jelent nekem ez az elismerés”  mondta az Oscar-díjas Mirren, aki kimagasló színészi pályafutásáért II. Erzsébettől a lovagi rangnak megfelelő Dame címet is megkapta. Mint fogalmazott, sokszínűsége miatt szerette meg az európai filmművészetet, és büszke arra, hogy az európai színművészet hagyományainak folytatójaként tekintenek rá.

A színésznő Michael Powell életrajzi drámájában, az Age of Consent című alkotásban mutatkozott be a filmvásznon a hatvanas évek végén, a világ azonban 1980-ban figyelt fel rá az alvilágban játszódó Hosszú nagypéntek című bűnügyi filmben. A következő évtizedben egy sor produkcióban szerepelt, amelyek elismerést arattak, köztük John Boorman Excalibur című eposzában vagy Neil Jordan Cal című IRA-drámájában  amelyért Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznő díját -, illetve Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című filmjében.

A György király című történelmi drámában nyújtott alakításával 1995-ben Cannes-ban elvitte a pálmát, és Oscarra is jelölték érte. 2001-ben a Gosford Parkért ismét jelölték az amerikai filmakadémia díjára, valamint a BAFTA-díjra és az Európai Filmakadémia közönségdíjára.

A királynő című filmmel aztán 2007-ben szinte minden rangos filmszínészi elismerést elnyert: egyebek mellett megkapta az Oscart, a BAFTA-díjat és az Európai Filmakadémia legjobb színésznőnek járó díját is.

Két éve az Aztán mindennek vége című, Tolsztojról szóló filmmel lett ismét Oscar-jelölt, legutóbbi munkái között volt a John Madden rendezésében készült Az adósság és Szabó István Az ajtó című filmje. A magyar rendező munkája idén esélyes az Európai Filmakadémia díjára.

Helen Mirren a 25. Európai Filmdíjak átadásának díszvendége lesz december 1-jén Máltán. A ceremónia keretében veheti át az European Achievement in World Cinema díjat, amelyet tavaly Mads Mikkelsen dán színész kapott meg. A korábbi díjazottak között van Isabelle Huppert és Liv Ullmann is

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés