Nincs kategorizálva

Évi három pályázati lehetőség a Médiatanács filmtámogatási rendszerében

A korábbi egy helyett évente három pályázati lehetőséget kínál megújult film- és médiatámogatási rendszerében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely a szakmai konzultációt előtérbe helyezve kívánja fejleszteni Magyar Média Mecenatúra nevű rendszerét – hangzott el a program keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kollarik Tamás (a képen), a Médiatanács képviselője elmondta, a támogatás ebben az évben 645 millió forintra emelkedett a tavalyi 445 millióról. Ebből 300 millió forint jut a dokumentumfilmekre, 225 millió az ismeretterjesztő alkotásokra, 120 millió pedig az animációs művekre. A támogatás összegét a bíráló bizottságtól érkező szakmai javaslatra fel lehet emelni – fűzte hozzá Vitézy László filmrendező, a pályázatokat elbíráló testület elnöke.

A támogatási alap növekedése a Médiatanács támogatáspolitikájának része – tette hozzá Kollarik Tamás.

Az elbírálás a pályázatok beadása után négy nappal kezdődik, a szinopszisokról konzultáció folyik, majd két hét múlva bírálják el őket – részletezte Vitézy László. „Fölgyorsítottuk a tempót, az apparátus teljes gőzzel működik” – mondta. Megjegyezte, hogy a még idén elkészülő alkotások jó eséllyel bemutatkozhatnak karácsony környékén a televízióban. A rendező hangsúlyozta, hogy a filmszakma a benne élők segítségével akar újra rangot kivívni magának.

A bíráló bizottság elnökeként leszögezte, hogy a Médiatanács és az MTVA révén „olyan kultúrát támogatnak, amely a remények szerint a televízión keresztül jut el a közönséghez”. Kiemelte, hogy nem a tévék üres műsoridejét akarják kitölteni. „Nehéz helyzetet örököltünk” – mondta, hozzátéve, hogy ez a program a kultúra és a művészet támogatására szolgál. De „alkalmazkodni kell a piachoz is, el kell jutni külföldre. A szakmának alkalmazkodnia kell a változásokhoz” – nyomatékosította.

A támogatási rendszer Kollarik Tamás tájékoztatása szerint két nagyobb egységből áll: a médiaszolgáltatók költségeit és a műsorgyártást támogató pályázatokból, valamint a filmkészítés támogatásából. Kiemelte, hogy a pályázati eljárás „az első ponttól az utolsóig” ellenőrzött lesz, ragaszkodva az átláthatóságra vonatkozó szabályokhoz. Szakmai részletekre kitérve elmondta: a pályázóknak önállóan kell egyeztetniük a televízióba kerülésről.

Kisfaludy András filmrendező rámutatott arra: fontos szempont, hogy a dokumentumfilmekre szánt támogatás kétszeresére emelkedett ahhoz képest, amit korábban a Magyar Mozgókép Közalapítványtól (MMKA) kaptak a műfaj képviselői. „Két évig nem volt semmilyen támogatás, a kulturális politika nem foglalkozott ezekkel a műfajokkal. A Médiatanács felvállalta ezt a feladatot és az állami pénz elosztását” – mondta. A rendező hangsúlyozta a műhelymunka fontosságát, azt a szerepet, amelyet a szakmát jól ismerő művészek betölthetnek a konzultációban. Véleménye szerint a tapasztalt, a filmvilágot jól ismerő szakemberek tudják megválaszolni a szakmai kérdéseket. „A hivatalos pénzelosztás és a szakma csak konzultáció révén tud közel kerülni egymáshoz” – fogalmazott.

Kollarik Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: több szakmai kérést és javaslatot figyelembe vettek az új támogatási rendszer kialakításakor. A Médiatanács célja, hogy kis lépésekben haladjon, a pályázati rendszert folyamatosan jobbá téve – részletezte, hozzátéve, hogy „közszolgálati szempontból is értelmezhető alkotásokat” szeretnének támogatni. Fontos szempont a szakma sokszínűségének biztosítása, az, hogy több helyről érkezzenek pályázatok” – jegyezte meg.

Egy-egy ismeretterjesztő filmes pályázó egy pályázattal 10 millió forintos támogatásban részesülhet. Kocsis Tibor filmrendező szerint ez az összeg már elegendő ahhoz, hogy egy koprodukciós partner „komolyan vegye” a filmtervet. A korábbi 2-3-4 millió forinthoz képest végre „kezdünk felzárkózni a csehekhez, a szlovákokhoz és a románokhoz” – mondta, szorgalmazva, hogy inkább kevesebb, de jobb minőségű munka készüljön.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés