Nincs kategorizálva

„Ez nem választás. Ez egy puccs.” – A mandzsúriai jelölt

the_manchurian_candidateA modern világ rémálma, hogy a megtévesztés hihetetlen fokra fejlődött technikái mindenki elől képesek lesznek eltakarni az igazságot. Hogy pénzzel és hatalommal bármit el lehet érni, és senki sem jön rá soha. A mandzsúriai jelölt politikai thriller, paranoiásoknak.

A McCarthy-éra sötét légkörét jelenítette meg annak idején az 1962-es A mandzsúriai jelölt. 2004-ben elkészült a modern viszonyokra igazított felújítása, és nem vall szégyent az eredeti előtt.

Raymond Shaw és Ben Marco öbölháborús veteránok. Előbbi, szenátor anyja révén, az amerikai politikai élet emelkedő csillaga, s talán a következő elnök. Utóbbi rémálmokkal küszködő, bizonytalan elméjű átlagember, aki egyre jobban hiszi: Kuvaitban történt vele valami olyan sötét dolog, amiről még az emlékeit is kitörölték – valakik, valamikor. A kirakós játék darabjai egyenként is rémisztőek, de együtt a huszonegyedik század rémlátomásává állnak össze.

A film a klasszikus politikai thrillerek legjobb hagyományait idézi, felvéve azonban a modern thrillerek tempóját és technikáját. Meryl Streep a szenátornő alakjában hosszú időre emlékezetes alakítást nyújt (Golden Globe-jelölés, 2005), de a többiek is remekelnek. A mandzsúriai jelölt műfajának kiváló darabja.

A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate)
színes, szinkronizált amerikai politikai thriller, 129 perc (2004)

Rendező: Jonathan Demme
Szereplők: Anthony Mackie, Jeffrey Wright, Denzel Washington, Pablo Schreiber, Meryl Streep

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya