Nincs kategorizálva

Fabricius Gábor Torontóban akciózik

Fabricius Gábor

Fabricius GáborFabricius Gábor Sintér című rövidfilmje meghívást kapott a pénteken kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál idén először megrendezendő Short Cuts programjába. Az alkotó az MTI-nek elmondta, hogy nem művészfilmnek, hanem inkább akciófilmnek tartja 12 perces alkotását.

“Az észak-amerikai fesztivál Cannes mellett az egyik legjelentősebb, az amerikai kontinens első számú filmmustrája, amelyen részt venni nagy öröm”  mondta el Fabricius Gábor az MTI-nek, hozzátéve, hogy többek között innen indult például Darren Aronofsky rendező karrierje is, aki a Rekviem egy álomért című filmdrámájával Cannes mellett itt aratta első sikerét.
Mint elmondta, több hollywoodi produkció is ezen a fesztiválon debütál. Az idei meghívottak között pedig olyan nagy nevek szerepelnek, mint Morgan Freeman Oscar-díjas színész vagy Olivier Assayas francia filmrendező.

Az első rövidfilmes szekcióban több mint húsz filmet láthat a közönség, a programban pedig mintegy 400 szerepel, köztük több ázsiai, közel-keleti, dél-amerikai, afrikai és európai produkció.

A Sintér című 12 perces film egy társadalom perifériáján élő egykori bokszolóról szól, aki megpróbálja eltartani beteg anyját és munkanélküli barátnőjét. Adósságait azonban nem tudja kifizetni a behajtóknak, ezért beáll közéjük dolgozni, de ez nem az ő világa  mondta el a rendező.

“A Sintér nem művészfilm, hanem akciófilm, melyben van egy brutális ötperces akciójelenet, amelyet módszeresen kellett felépíteni, hogy húzós és valóban filmszerű legyen”  hangsúlyozta Fabricius Gábor. Mint elmondta, a lakásmaffiának dolgozó főszereplő régi bokszedzőjével is találkozik egy kilakoltatás közben, így nem maradhat érzelmileg kívülálló. Ekkor szembesül azzal, hogy mit is csinál valójában. A film témája nem specifikusan magyar történet, a világ bármely pontján érthető  hangsúlyozta.

Szőke Tibor amatőr színésszel három-négy hétig dolgoztak a főszereplő karakterén, a további szerepekben Rába Roland és Petrik Andrea tűnik fel.

A rendező kiemelte: a történet valahol Kelet-Európában játszódik, erről tanúskodnak a VIII. kerület Osztrák-Magyar Monarchia idején épült bérházai, a posztszocialista, valamint a modern épületek, amelyek már a kezdődő kapitalizmust jelölik.

“Olyan sztorikat keresek, amelyek a jelenlegi állapotát mutatják a világnak”  hangsúlyozta a rendező, aki szerint a film a felelősség kérdését is érinti. Felmerül benne az a dilemma is, hogy van-e valójában választása a főszereplőnek: hiszen vagy ő dob ki valakit, vagy őket dobják ki az utcára.

A film operatőre Garas Dániel, vágója Makk Lili. Az alkotás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán-pályázatának ötmillió forintos támogatásával készült.

Fabricius Gábor a londoni Central Saint Martins College-ban szerzett diplomát. Előtte néhány évet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakára járt. Több rövidfilm rendezője, aki Cannes-ban 2000-ben elnyerte a reklámszakma nemzetközi díját, a Golden Media Liont.

A torontói filmfesztiválon bemutatják Hajdu Szabolcs Délibáb című játékfilmjét is, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A Hortobágyon forgatott modern western főszerepét a kultfilmekből ismert nemzetközi sztár, Isaach de Bankolé alakítja.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés