Nincs kategorizálva

Fazekas Lajos kapta a Szkíta Aranyszarvas-díjat

defekt-postFazekas Lajos, a Lássátok feleim című film rendezője vehette át pénteken a Szkíta Aranyszarvas-díjat Budapesten.

    Nemcsak játékfilmesként, hanem televíziósként is maradandót alkotott, az ő műve a Kisváros című sorozat – méltatta a díjazottat Puszt Tibor Balassi-érmes filmrendező, az elismerés egyik alapítója az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint.

    Fazekas Lajos filmrendező 1939-ben született Kecskeméten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán tanult, majd a Filmgyárban dolgozott. A Lássátok feleim című első játékfilmjét – melyet 1966-67-ben forgatott – 1968 januárjában mutatták be. A közönség később még három alkotását, az Ámokfutás, a Haladék és a Defekt című mozgóképeket tekinthette meg a mozikban. 

    A díjátadón Szőts István filmrendező posztumusz Szkíta Aranyszarvas-oklevelet kapott születésének 100. évfordulóján, munkásságát Péterffy András filmrendező méltatta. 

    A civil alapítású Aranyszarvas díj – amely Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész kisplasztikája – azokat a magyar filmművészeket jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen. 

    A 2002-ben alapított művészeti elismerést eddig mások mellett Hintsch György, Hildebrand István, Morell Mihály, Fakan Balázs és Dárday István vehette át.

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés