Nincs kategorizálva

Fekete Dália

Március 2. (vasárnap) 21:00, HBOA film noir krimik manapság ritkák, mint a fehér holló. Brian De Palma 2006-os thrillere azonban minden külsõségében megfelel a nagynevû mûfajnak.

A negyvenes évek Los Angelesében brutális gyilkosság áldozata lesz egy fiatal színésznõ. Két fiatal, de annál keményebb nyomozó áll az ügyre – ahogy az lenni szokott, egészen más attitûddel. A munka folyamán azonban a szálak nem hogy kisimulnának, de egyre jobban összegabalyodnak. A fõszereplõk elõbb-utóbb képbe kerülnek – mi nézõk azonban már csak a végén vesszük észre, hogy átvertek minket, létfontosságú dolgokat hallgattak el elõlünk. Így aztán nem csak a történet lesz érthetetlen, hanem az is, hogy miért fektettek ekkora energiát egy elsõ pillantásra tökéletes hangulatú, látványvilágú (az operatõr Zsigmond Vilmos!), de semmitmondó, tartalmatlan filmre.

Persze az is lehet, hogy van tartalom, csak olyan jól elrejtették, hogy ne tûnjön fel. Úgyhogy mindenki próbálkozhat, vajon meddig jut el a Fekete Dália megértésében; a film noir szépségeinek fölfedezéséig, addig hogy rájön, hogy ez csak üres héj, vagy megtalálja benne a lényeget is.

Fekete Dália (The Black Dahlia)
színes magyarul beszélõ német-amerikai thriller, 121 perc, 2006

rendezõ: Brian De Palma
író: James Ellroy
forgatókönyvíró: Josh Friedman
operatõr: Zsigmond Vilmos

szereplõk:
Josh Hartnett (Dwight “Bucky” Bleichert)
Aaron Eckhart (Leland “Lee” Blanchard)
Scarlett Johansson (Kay Lake)
Hilary Swank (Madeleine Linscott)

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!