Magazin Nincs kategorizálva

Filmművészet a politika árnyékában

A 43. Magyar Filmszemle keretében február 3-án délután különleges sajtótájékoztatót tartottak az Uránia Nemzeti Filmszínházban külföldi újságírók számára. Az eseményre Budapestre érkezett Dieter Kosslick (a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója) és Thierry Fremaux (a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója) is, akik támogatásukról biztosították Tarr Bélát és a Magyar Filmművészek Szövetségét.


Az idei, fapadosnak nevezett Filmszemlét szerény körülmények között, állami támogatás nélkül rendezték meg, a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) között fennálló ellentétek árnyékában.

A Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége február 2-án nyilatkozatban adott hangot véleményének, miszerint nem elfogadható, hogy a támogatási rendszer a szakmától függetlenül működjön, és a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét. A Szövetség szerint a magyar film a hetedik művészet, a nemzeti és az európai kultúra szerves része, ennek fényében elfogadhatatlannak, illegitimnek tartja azt a struktúrát, amelyik kizárólag politikai akaratból jött létre.

A Filmszemlén bemutatott, Magyarország 2011 című, nulla költségvetésű szkeccsfilmet is a tehetetlenségérzés és a tenni akarás szülte. A Tarr Béla irányítása alatt készült filmben 11 rendező mondja el véleményét 2011 Magyarországáról, egy-egy kisfilmmel.

Az Andrew G. Vajna által alapított MNF közleményben reagált a kialakult helyzetre. „Filmszemle van. Ez jó. Az ellenségeskedés nem jó.” – írják. A Filmalap a változás szükségességét a magyar filmszakmát egy évvel ezelőtt fenyegető anyagi és erkölcsi csőddel indokolja, véleményük szerint az előző rendszer a filmkészítőknek sem nyújtott biztonságot, és a közönség igényeit sem elégítette ki. Nyilatkozatukban az eddig elért eredményeiken túl azt is hangsúlyozták, hogy nyitottak a konstruktív szakmai egyeztetésre, folytatják a magyar filmipar megújítását, a szakmát pedig pályázatok benyújtására biztatják.

Somlyai Dóra

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com