Nincs kategorizálva

FM ‘tekercs podcast #09 – Velence 2018: Velencéből hazafelé

A Velencei Fesztiválról hazafelé tartva visszatekintettünk az elmúlt egy hétre. A repülőn ülve kiosztottuk saját különdíjainkat: többek között a legjobb belezés, legnagyobb meglepetés és csalódás, illetve a legrosszabb főgonosz kategóriákról is esik majd szó. Hallgassátok meg, hogy összehasonlíthassátok a mi díjazottjainkat a fesztivál győzteseivel!

Velencében számos remek film versenyzett, így adta magát az ötlet, hogy a hagyományos osztályozás mellett – mint a legjobb film vagy a színész díja – rendhagyó kategóriákban is kihirdessük a kedvenceinket. A fesztivál elején sajnos nem vettünk részt, így az Arany Oroszlánt elnyerő filmet, a Romát, A kedvencet vagy Az első embert sem láthattuk; éppen ezért nem tudtuk őket besorolni sem. De azért így sem maradtunk kiváló alkotások nélkül! A toplistánkban gyakran felbukkanó favoritunk, a Werk Ohne Autor kívül láthattunk mexikói, olasz és amerikai filmkülönlegességeket is.

Podcastunkban igyekeztünk nem a cselekményleírással tölteni az időt, sokkal inkább szerettük volna kiemelni: mitől olyan kivételes az adott alkotás.

A filmekről alkotott első benyomásainkat az élménybeszámolóinkban megtaláljátok, alább pedig összegyűjtöttük a történetük rövid összefoglalását.

 

At Eternity’s GateA teljesen józanként ábrázolt Van Gogh művészetére koncentráló film azzal mond újat a korábbi életrajzi filmekhez képest, hogy a festő látásmódjára, művészetére helyezi a hangsúlyt.

Capri-RevolutionA Capri szigetén élő lány, Lucia megismerkedik a helyi kommunával, annak vezetőjével, miközben a kisváros doktora a nővéri pálya felé próbálja csábítani. Az első világháború kezdetével Luciának dönteni kell arról, milyen irányt vegyen a sorsa.

Charlie SaysCharles Manson és szektájának gyors zuhanását követhetjük végig a hippi életérzéstől a brutális gyilkosságokig három, Manson bűvkörében élő lány visszaemlékezésein keresztül.

Dragged Across ConcreteMikor a két, kicsit sem szabálykövető zsarut felfüggesztik, kétségbeesett megoldást választanak. Alámerülnek a bűnözők világába, ám kiderül, hogy nagyobb ügybe tenyereltek, mint eredetileg hitték.

DrivenJim Hoffman, a piti drogcsempész miután egy alkalommal lebukik egy szállítmány kokainnal, FBI informátorrá válik. Miközben igyekszik segíteni az ügynökségnek, összebarátkozik a szomszédjával, a híres autó, a DeLorean feltalálójával: John DeLoreannel.

Napszállta: Az első világháború előestéjén játszódó filmben Leiter Írisz hazatér Magyarországra, hogy az egykor családja tulajdonában lévő kalapszalonban dolgozzon, azonban munkalehetőségnél több várja a fővárosban: megtudja, hogy van egy bátyja. A testvére felkutatására vállalkozó Írisz elindít egy hatalmas lavinát, melynek következményeit a lány szemein keresztül látjuk kibontakozni.

Nuestro TiempoEgy mexikói farmon harci bikákat tenyésztő család életébe nyerhetünk bepillantást. Esther, a feleség viszonyt kezd egyik alkalmazottukkal, Phillel. A furcsa szerelmi háromszög próbára teszi Esther és férje, a világszerte ismert költő kapcsolatát.

The NightingaleAz 1825-ben, Tazmániában játszódó történetben a fiatal ír nő, Claire egy aboriginal fiú, Billy segítségével elindul egy küzdelmekkel teli úton, hogy bosszút álljon az angol tiszten, aki bántotta őt és a családját.

The Sisters BrothersCharlie és Eli Sisters fejvadászok. Legújabb küldetésük egy aranyszerzéssel foglalkozó kémikus elfogása, melynek során Oregontól Kaliforniáig vezet az útjuk, amely próbára teszi a testvérek kapcsolatát.

Sóhajok

Sóhajok (Suspiria)Az amerikai Susie a németországi balettintézetbe megy tanulni, ahol igen hamar az iskola sztártáncosává válik. Az intézetet azonban boszorkányok uralják, akiknek a tánc a legfontosabb eszközük. A történet az iskola művészeti vezetője, az ifjú tanonc és egy gyászoló pszichoterapeuta köré fonódik.

Una Storia Senza NomeValeriának, aki egy filmes produceri irodánál titkárnőként dolgozik van egy titka: valójában ő írja az ünnepelt forgatókönyvíró, Alessandro Pes történeteit. Pes legújabb könyvéhez Valeria egy titokzatos, visszavonult rendőr maffia-történetéből merít ihletet, amely óriási sikert arat; olyannyira, hogy egy híres amerikai rendező elvállalja a film forgatását. Az Una Storia Senza Nome, azaz Cím nélküli történet nevű sztori, amely egy híres Caravaggio festmény elrablásáról szól igaz történet: a maffiának pedig nem tetszik, hogy mesterkedéseiket hamarosan a filmvásznon látják viszont.

Vox Lux A film egy énekesnő, Celeste életét mutatja be két részletben. Az  első felében az iskolai lövöldözést túlélt fiatal lány popsztárrá válását az ezredforduló idején, a másodikban pedig 17 évvel későbbi énjét egy koncertje napján.

Werk Ohne AutorEgy fiatal festőművész-aspiráns, Kurt Barnert sorsát meséli el a történet Németország három korszakának bemutatásán keresztül. Kurt az egyetemen beleszeret Ellie-be, a lány apja, Seeband professzor, viszont nem nézi jó szemmel lánya választását, így megesküszik, hogy tönkreteszi a fiatalok kapcsolatát. Azt azonban egyikőjük sem tudja, hogy az életük már sokkal korábban összefonódott akkor, mikor évekkel korábban Seeband professzor egy borzasztó bűncselekmény részesévé vált.

Ying (Shadow): A kínai Három Királyság korában játszódó film az erőszakos és ambiciózus királyról és népéről szól. Őket a végső csata megnyerésére készülő hadvezér, a palota egyik női tagja, aki a megváltást keresi egy világban, ahol nem találja a helyét, és egy „minden világok urának” hívott közember képviseli. Az ő karakterükön keresztül figyelhető meg a történet hajthatatlan erőinek mozgása.

 

A podcastet az alábbi Youtube-linken, illetve a Mixcloudon hallgathatjátok meg.

***

Az összes velencei cikkünket pedig itt találod.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com