Nincs kategorizálva

Fotóit mutatja be Wim Wenders Bécsben

Wim Wenders német filmrendező egy kevésbé ismert oldalát, fotográfusi tevékenységét ismerheti meg az, aki szombattól ellátogat a bécsi OstLicht Galériába.

A Berlin felett az ég, a Párizs, Texas és más filmek alkotója több évtizede foglalkozik fotózással is. A Helyek, furcsák és csendesek (Places, strange and quiet) című tárlat képei a világ legkülönbözőbb részein készültek, Örményországtól Japánon és Brazílián át Németországig és az Egyesült Államokig.

A negyven nagyméretű fotó kietlen, ember nélküli tájakat, elhagyott, romos építményeket ábrázol. A melankolikus, néha humorral átitatott fotókon megjelenik egy bezárt vidámpark, egy jobb napokat látott kertmozi, a texasi síkság és egy amerikai kisváros kihalt utcái.

„Ha az ember sokat van úton, ha szívesen kóborol el, hogy eltévedjen, akkor a legfurcsább helyeken köthet ki. Egyfajta beépített radar lehet az, ami engem gyakran olyan helyekre vezet, amelyek különlegesen nyugodtak, vagy valamilyen módon különösek” – vallja Wenders a fotóiról.

Noha a fotók egy része forgatási helyszíneken készült, a művész önálló alkotásként tekint rájuk. „Kezdetben összefonódott egymással a két tevékenység. Minden filmemnél, az előkészületek alatt is, készítettem fotókat. Csak amikor az 1980-as évek elején elkezdtem nagyméretű negatívokkal dolgozni, és amikor az első kiállításaim létrejöttek, akkor tudatosult bennem, hogy teljesen különálló tevékenység számomra a fotózás” – mondta a rendező az APA osztrák hírügynökségnek.

A november 17-ig látható kiállításnak otthont adó OstLicht Galériát egy régi kenyérgyár épületében alakították ki 800 négyzetméteren. Az intézmény a neves WestLicht fotográfiai múzeum és galéria ikerpárjaként nyitotta meg kapuit a 10. kerületben, Bécs egyik egykori munkás- és ipari negyedében.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya