Nincs kategorizálva

Friss magyar filmek a luxemburgi CinEast fesztiválon

Öt egész estés magyar film és több rövidebb alkotás is képviseli Magyarországot a CinEast közép- és kelet-európai filmfesztiválon október 11. és 28. között Luxemburgban. A fesztivál több mint 90 vetítésén 13 volt szocialista ország filmjei mutatkoznak be.

A fesztivál programjában 50 nagyfilm és 40 rövidfilm, köztük dokumentum- és animációs film szerepel, a hivatalos versenyprogramban nyolc alkotás versenyez – tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t. A közlemény kitér arra is, hogy több mint húsz neves vendég vesz részt az eseményeken, köztük Pálfi György rendező, aki a fesztivál zsűrijébe is meghívást kapott, a Cinéfocus szekcióban pedig válogatást mutatnak be munkáiból.

A magyar filmművészetet öt egész estés film – Fliegauf Bence Csak a szél, Pálfi György Final Cut, Szabó István Az ajtó, Orosz Dénes Poligamy és Bergendy Péter A vizsga című alkotása – képviseli, vetítik Zomborácz Virág Valami kék és Simonyi Balázs Finale című rövidfilmjét, valamint Cakó Ferenc Érintés és Kiss Virág Változás című animációs filmjét is. 

A program két tematikus ciklusból áll: a Vissza a gyökerekhez elnevezésű szekcióban a hovatartozás és az identitás kérdésével foglakozó alkotások kaptak helyet, míg a FunnyEast a legjobb vígjátékokat mutatja be. 

“A CinEast fesztivál rendkívül gazdag és sokrétű programjával betekintést kínál Közép- és Kelet-Európa filmművészetébe és kulturális közegébe” – idézi a dokumentum Radek Lipkát, a seregszemle programigazgatóját, aki kitért arra is, hogy 2012-ben a fesztiválhoz csatlakozott Észtország, Lettország és Litvánia, valamint Horvátország, Szerbia és Szlovénia is, így a tavalyinál immár kétszer több ország képviselteti magát.

A fesztivál célja Luxemburg közönségének bemutatni az elmúlt évek legjobb filmjeit, amelyek közül több sikeresen szerepelt a nagyobb filmfesztiválokon. A rendezvény arra is törekszik, hogy különféle kísérőeseményekkel népszerűsítse a résztvevő országok kultúráját, valamint a multikulturális Luxemburgban beszélgetések, eszmecserék, viták színterévé váljon.

A CinEast fotókiállítást is rendez Vissza a gyökerekhez címmel, amelyen hat lengyel, cseh és magyar fényképész több mint száz munkáját láthatják az érdeklődők. A fesztivál keretében első alkalommal a filmszakma képviselőinek részvételével CinEast Pro címmel műhelytalálkozóra is sor kerül, amelynek célja a nemzetközi koprodukciók előmozdítása.

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés