Nincs kategorizálva

George Harrison-film Beatles-bulival szombaton a Toldiban

Először látható magyarországi moziban Martin Scorsese tavaly bemutatott, a Beatles egyik egykori tagjáról készített dokumentumfilmje. A George Harrison: Living in the Material World vetítését koncertek követik szombaton a fővárosi Toldi moziban.

A film a 2001-ben elhunyt gitáros, George Harrison életének történetét tárja fel eddig soha nem látott felvételeken a liverpooli kezdetektől a Beatlesben megélt sztármagasságokig, de bemutatja a zenész későbbi filmes és humanitárius tevékenységét is. A filmben megszólal mások mellett Eric Clapton, Paul McCartney, Yoko Ono és Phil Spector is.

Martin Scorsese tavaly bemutatott alkotásához, amely két Emmy-díjat is kapott, a magyar rajongók eddig csak külföldről beszerzett DVD-n férhettek hozzá. Szombaton a Toldi moziban nemcsak a filmet vetítik le a Budapest Film közreműködésével, hanem fiatal előadók a Beatles és Harrison dalaiból koncertet is adnak.

„Magam is Beatles-számokon nőttem fel, édesapámnak számottevő vinyl gyűjteménye volt a lemezeikből. Szerintem a Beatles zenéjében az a kivételes, hogy egyszerűen nem tudtak rossz számot írni, kevésbé sikerült dalaik is rendkívül izgalmasak a hangszerelési ötletek, a sok vokál miatt. A Beatles olyan brand lett az elmúlt évtizedekben, ami megkerülhetetlenné teszi a világ rockzenéjében” – mondta az MTI-nek Hó Márton, a szombat esti koncert egyik fellépője.

A gitáros-énekes „fürdőszobapopot” játszó formációja, a Hó Márton és a Jégkorszak visszafogott, az akusztikus hangszereket előtérbe helyező muzsikája nem is áll annyira távol a csendes Beatle-nek nevezett Harrison felfogásától.

Hó Márton kiemelte, hogy a Lennon-McCartney szerzőpáros mögött kevés lehetőséget kapott Harrison olyan nagyszerű dalokat komponált a Beatlesben, mint a Here Comes the Sun, az I Need You vagy a Within You Without You. Kitért arra, hogy eddigi formációival még nem játszott koncerten Beatles-dalokat, így emiatt is nagyon várja a mostani lehetőséget.

„Az Across The Universe lesz az egyik, amit eljátszunk, emellett egy Beatles-egyveleget is előadunk, több Harrison-szerzeménnyel”  mondta a második stúdióalbumát jövőre megjelentetni tervező Hó Márton és a Jégkorszak frontembere.

Szombaton a Toldi moziban a George Harrison: Living in the Material World című film vetítését követő Beatles-buliban fellép még a Le Hjärta, a 40 days, a Slow&Vanis, valamint a Psycho Galore nevű fiatal együttes is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya