Nincs kategorizálva

Ghost in the Shell: egy hónap múlva

gits (1)A kultikus anime, a Ghost in the Shell hazai bemutatója az év sokak által leginkább várt mozis eseménye. Az Odeon révén tizenegy esztendő után, idén november 26-án kerül a hazai mozikba az animációs filmművészet és a sci-fi egyik legkiemelkedőbb darabja.

Az Odeon a második jelentős, itthon eddig nem látott animét mutatja be idén: az Akira tavaszi vetítése után november 26-án a Ghost in the Shell következik. Mamoru Oshii 1995-ös alkotását az anime „médiumának” legkiemelkedőbb darabjai között tartják számon. Szűkebb műfaján, a cyberpunkon belül a Szárnyas fejvadász és a Mátrix méltó társa, utóbbi filmnek ráadásul ihletője is. Az általa kiváltott láz nem csekély hatással volt az anime nyugati meghonosítására.

Az Odeon az Akiráéhoz hasonló díszbemutatót szán a filmnek. A vasárnapi premier remélhetőleg számos meglepetéssel, köztük filmplakátokkal is kedveskedik a rajongóknak. Valószínű továbbá az is, hogy a mozivetítést majd DVD is követi, mégpedig az Akira-DVD-hez hasonló különleges igényességgel.

A bemutató mellesleg pontot tesz a magyar animekedvelők körében régóta húzódó vitára: vajon hogyan lehet lefordítani a többféle értelmezést is kínáló címet? Az Odeon forgalmazásában a Ghost in the Shell immár hivatalos magyar címe: Páncélba zárt szellem.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés