Kritika Nincs kategorizálva

„Gyere vissza hozzám!” – Hideghegy

hideghegyAz Egyesült Államok mintha képtelen lenne megemészteni azt az egy szem komoly háborút, amely a területén zajlott: polgárháborús filmekkel Dunát (vagy Mississippit) lehetne ugyan rekeszteni, de azért egyre csak gyártódnak. Nem mondhatni, hogy a Hideghegy lenne a legjobb közülük.

Inman, a déliek seregébe sorozott közkatona éppen csak túlél egy vesztett csatát. Számára a háború itt véget is ér: elindul hazafelé, az észak-karolinai Hideghegyre, ahol kedvese várja. Az út azonban nem könnyű, és míg átküzdi magát ellenségen és baráton, az otthoniaknak is hasonló megpróbáltatásokat kell kiállniuk: kiderül, hogy háborúban nem is a hadseregek a legveszedelmesebbbek, hanem inkább az a sok felkavarodott ember-szemét, amit a vihar egyszerre magasra sodort.

A film erénye, hogy hűen mutatja be azt a bizonytalan korszakot, ami minden háború velejárója. A cselekmény és a szereplők is hitelesek. Renée Zellweger pedig brillírozik szerepében (meg is nyerte vele a Legjobb mellékszereplő Oscarját) – már csak miatta is érdemes megnézni a filmet. Hátránya viszont, hogy újdonságot nem tud mutatni, minden helyzetét, jellemét, fordulatát ezerszer is láthattuk már. No meg ott az a kissé bosszantó gondolat, hogy közép-európaiaknak nehezen tud Amerika a történelmi viszontagságok terén bármit is mutatni… Azonban aki kíváncsi egy kissé megható, nagyon korhű, és megfelelően látványos polgárháborús Odüsszeiára, nem fog csalódni benne.

Hideghegy (Cold Mountain)
színes szinkronizált amerikai háborús dráma, 154 perc, 2003

rendező: Anthony Minghella
szereplők: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Philip Seymour Hoffmann, Natalie Portman

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com