Hírek Nincs kategorizálva

Hazanavicius: nem lesz némafilmes hullám

Michael Hazanavicius az Oscar-díj átvételét követő beszédében háromszor is köszönetet mondott Billy Wilder filmkészítőnek, de a legjobb rendezőnek járó díj győztese a színfalak mögött elárulta, hogy ezerszer is megköszönte volna, ha engedik.

Ő a tökéletes rendező. Ő Hollywood lelke” – nyilatkozta Hazanavicius a Van aki forrón szereti és az Alkony sugárút rendezőjéről.

Arról, hogy vajon a rengeteg díjat besöprő, fekete-fehér, és majdnem teljes hosszában néma film befolyásolni fogja-e a jövő filmkészítőit, azt nyilatkozta, hogy A némafilmes egyedül képtelen lenne változást hozni a filmiparba, mivel „egy film nem változtat semmin… 10 már igen”; ám ha ez mégis bekövetkezne, azzal igazán büszkévé tennék.

A múltidéző alkotás a legjobb filmnek járó Oscar-díjjal koronázta meg a háta mögött lévő sikeres fesztiválszezont. A némafilmesnek eddig sem vált kárára a régimódi formátum, hiszen amint elkezdték olyan fesztiválokon vetíteni mint Cannes, azonnal elismerő fogadtatásban részesült.

Ez nem az eladásról, és nem is a reklámozásról szól. Te csak mosolyogsz, és annyit mondasz, köszönöm” – nyilatkozta Hazanavicius azzal kapcsolatban, hogy mit tekint ő „nem túl nehéz” folyamatnak, ha a filmre irányuló figyelemkeltésről van szó.

Mindeközben A némafilmes producere, Thomas Langmann javarészt Harvey Weinstein érdemének tudja be a legjobb filmért járó elismerést. Langmann felidézi, ahogy meghívta Weinsteint Franciaországba egy hónappal Cannes előtt, hogy tekintse meg a filmet – amelynek rendezője és szereplői franciák, így a producer ezelőtt vajmi keveset hallhatott róluk.

Egyedül kellett volna hagynom a vetítőteremben, csak le akartam ellenőrizni, hogy a film rendesen elindult-e. Ám mikor meghallottam, hogy milyen harsányan nevet, úgy döntöttem, magam is bent maradok” – mondja Langmann. „Imádta a filmet, én pedig tudtam, hogy Harvey néha igazán be tud lelkesedni. Láttam a szemeiben és a viselkedésén, hogy szívügye a film, és bízott benne, hogy egy napon talán eljuthatunk oda, ahol most vagyunk. Azt kell mondjam, szerintem ő az egyetlen forgalmazó, még ha egy ilyen különleges filmről is beszélünk, aki képes volt eljuttatni oda ezt a filmet, ahol ma tart.

A némafilmes vasárnap éjjel öt Oscar-díjat zsebelt be: a legjobb filmnek járó szobrocska mellett megkapta a legjobb rendezőnek, a legjobb filmzenének, a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb jelmeznek járó elismerést is.

Forrás: LA Times Blog

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com