Nincs kategorizálva

Hogyan készül a tökéletes presszókávé? (x)

Az espresso minden kávé alapja, különlegessége elsősorban a mennyiségében és a gyors lefolyási idejében rejlik. A tökéletes presszókávé elkészítéséhez minőségi alapanyagok szükségesek és egy kiváló kávéfőző, no és nem elhanyagolható a szakértelem, a kávéfőzés technikájának beható ismerete!

Első lépések a tökéletes presszókávéhoz

Először is legyen elérhető kifogástalan minőségű víz és a lehető legfrissebben pörkölt kávé, ezek elengedhetetlenek a tökéletes kávé elkészítéséhez. Ugyanígy nélkülözhetetlen, hogy a kávégép jól beállított, valóban éles késekkel ellátott kávéőrlővel rendelkezzen. 

A kávéőrlő kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy tökéletes kávé kerüljön a csészébe. A kávét frissen őrölve a legideálisabb elkészíteni, amelyhez az őrleménytartályos automata kávéfőző nem túl jó választás. A Kávégép Bolt kínálatában kapható kávé daráló termékek közül például javasolt az “on demand”, azaz olyanok használata, amelyekben nincs őrleménytartály. 

Ha pedig magát az őrleményt nézzük, az ideális mennyiség 6-7 gramm, illetve tudni kell, az aromák és illatok kb. felét elveszíti a darálást követő 15 percben. Ennek ismeretében fontos, hogy a presszókávé azonnal felszolgálásra és fogyasztásra kerüljön, hogy az tökéletes, maximális ízélményt nyújtson.

A presszókávé főzése 

A főzéssel kapcsolatban két dolognak mindig érdemes utánanézni. Egyrészt, hogy a 9 bar főzőnyomás meglegyen főzés közben is, másrészt pedig a 92 +/-2 fok hőmérséklet, melyet a kazánnyomás ellenőrzésével biztosíthatunk. 

25 másodperc. Ennyi az optimális extrakciós, avagy főzési idő. Amennyiben ennyi idő alatt nem folyik le a 25 ml mennyiségű kávé, akkor gond van. Ilyenkor vagy durvább őrlemény szükséges, vagy a kávédaráló beállításán kell változtatni, hogy finomabbra őröljön. 

A lefőzési idő kulcsfontosságú, hiszen pont az espresso rövidsége a jellegzetessége, sajátossága. Igaz ez a presszókávénál és más hosszabb fekete esetében, ilyenkor egy második darálót használva, az őrlemény durvábbra állításával érhetjük el a kívánt eredményt. 

Fontos, de kevésbé köztudott tények

Amire talán sokan nem gondolnak, de alapvető szükséglet a tökéletes kávéminőséghez, az a felhasznált víz, melyet minden bizonnyal kezelni, lágyítani kell. A vízlágyításnak fontos a szerepe, bármilyen kávéfőzőnk van, bármilyen kávét szeretnénk. 

“Kicsi a bors, de erős” – szokták mondani, ami tulajdonképpen a presszókávéra is igaz; a legkisebb mennyiségű és önmagában is a legzamatosabb, krémes állagának és a tetején képződő habrétegnek köszönhetően cukor, tej és egyebek nélkül is rendkívül kedvelt.

A tökéletes presszókávé elfogyasztásához a kávéitalon kívül a kávéscsésze sem mindegy, milyen felszolgáláskor. A legjobb, ha melegen tartott, esetleg a főzés előtt forró vízzel vagy gőzzel felmelegített az előkészített csésze, így élvezhető igazi ízében, így tökéletes a presszókávé.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com