Nincs kategorizálva

Román Filmhét 2012: Holnap kezdődik a Román Filmhét

Évfordulók és barátok mottóval indul pénteken a Román Filmhét; a hat román filmből négynek Budapesten lesz a premierje az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Brindusa Armanca, a 20 éves születésnapját ünneplő Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a költségvetés nélkül maradt intézet filmhetét felkarolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), valamint a Mozinet és Anjou-Lafayette filmforgalmazó cég, és állja a vetítéssorozat költségeit.

A filmhét kezdete előtt pénteken 17 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak a kortárs román filmművészetről Tudor Giurgiu producer, a TIFF alapító-igazgatója, Dimény Áron színész, Böszörményi Gábor, a Mozinet és Venczel Endre, az Anjou-Lafayette részvételével.

Este 7-kor L. Simon László, az Emmi kultúráért felelős államtitkára nyitja meg a román filmmustrát, majd levetítik Silviu Purcarete világhírű színházrendező első játékfilmjét, a Valahol Palilulábant. A film főszereplője Serafim, frissen végzett orvos, akit ideiglenesen egy isten háta mögötti román kísértetváros kórházába helyeztek. Palilula olyan hely, ahol a jelentéktelen és a varázslatos dolgok együtt határozzák meg a létet, a város lakosságát az örökös részegség, mulatozás szakítja el a való világtól.

A Vörös kesztyűk című alkotást Radu Gabrea rendezte Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi sikerkönyve alapján. Az 1956-os magyar forradalom elfojtása után a kommunista román államhatalom intenzív letartóztatási kampányt indított, ennek vált áldozatává a film főszereplője, Felix Goldschmidt kolozsvári egyetemi hallgató is. A fizikai erőszak, kínzás és megfélemlítés nyomán Felix elárulja barátait és testvérét is.

Radu Jude új produkciója, a Mindenki a mennybe megy, családi kamaradráma: elvált szülők harca a közös gyermekért. A szereplők a kicsinyesség, a felelőtlenség és a makacsság celláiba börtönzik be magukat olyan légkört alakítva, amelyben gyakorlatilag már senki sem nyerhet. A film fődíjat kapott az idei Szarajevói Filmfesztiválon.

Deák Krisztina magyar filmrendező legújabb, magyar-román-lengyel koprodukcióban készült alkotása, az Aglaja valós eseményeket dolgoz fel, egy nyugatra menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját. Ha porondon akarnak maradni, valami egzotikus mutatványt kell kitalálniuk. Ezt a mama, Sabina eszeli ki: a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fáklyákkal zsonglőrködik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon – a családi tradíciót követve – ő lesz “az acélhajú nő”. A főbb szerepekben Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Móga Piroska és Jávor Babett látható.

A Crulic – út a túlvilágba című dokumentumfilm Anca Damian többszörösen kitüntetett munkája. Egy dorohói fiatalember, Claudiu Crulic tragikus sorsát rekonstruálja lengyelországi letartóztatásától éhségsztrájkjáig, amelybe 33 évesen belehal. A filmet néhány fennmaradt fénykép felhasználásával, modern animációs technikákkal és nagy találékonysággal készítette el.

Anca Hirte rendezte a filmhét másik dokumentumfilmjét, az Esendő Teodora címűt, amely egy ortodox román kolostorban játszódik apácák között, akik lemondtak a földi életről. A film a legszebb apácáról és annak Istennel való “házasságáról” szól.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés