Nincs kategorizálva

Honnan tudhatjuk, hogy meghibásodott a cirkulációs szivattyú? (x)

A fűtési keringető szivattyú egy praktikus eszköz, amely garantálja, hogy otthonunk meleg víz ellátása mindig megoldott legyen. Használata nemcsak kényelmesebbé, de gazdaságosabbá és fenntarthatóvá teszi a hétköznapokat.

De honnan tudhatjuk, ha az eszköz meghibásodik? Ebben a cikkben ennek a legárulkodóbb jeleit mutatjuk meg, valamint azt, hogy miért fontos ezekre fokozottan odafigyelnünk.

Mit érdemes tudni a keringető szivattyúról?

A keringető szivattyú általában a kazán közelében, annak belsejében vagy a meleg víz tároló közelében található. Feladata – mint ahogyan a nevéből is sejthető – a felmelegített víz keringetése, melynek köszönhetően biztosítja, hogy a csap megnyitása után szinte azonnal meleg vizet kapjunk.

Ha a rendszer nem működik megfelelően, annak több oka is lehet. A legtöbb gondot a különböző eltömődések vagy a rendszerbe jutó levegő okozhatja. A problémát pedig sokszor mi magunk is észrevehetjük és el is háríthatjuk, ha figyelünk az intő jelekre.

Mi utalhat a cirkulációs szivattyú meghibásodására?

Mint ahogy említettük, számos dolog utalhat arra, hogy a keringető szivattyúval valami baj van. Tipikusan ilyen, ha az eszköz működés közben hangosabb, esetleg furcsa hangokat ad ki. Előfordulhat az is, hogy egyáltalán nincs meleg víz, vagy csak lassan jön a csap megnyitása után.

A vízszivárgás, csepegés, tócsaképződés szintén árulkodó lehet, mint ahogyan az is, hogy a szivattyúház az átlagosnál forróbb. Végül, ha az eszköz egyáltalán nem, vagy össze-vissza kapcsol be szintén utalhat arra, hogy a közeljövőben javításra lesz szükség.

Mit tegyünk, ha a szivattyú zajos?

Amennyiben a keringető szivattyú működése a megszokottnál hangosabb, érdemes megpróbálkozni a rendszer légtelenítésével. Kapcsoljuk ki a szivattyút, és csavarjuk el a légtelenítő csavarját, hogy a levegő távozhasson! Tegyünk alá egy edényt, ami felfogja a távozó vizet!

Ha végeztünk, húzzuk meg újra a csavart, töröljük szárazra és kapcsoljuk vissza az áramot! Ha a korábban tapasztalt zaj a légtelenítés hatására sem szűnik meg, a problémával érdemes szakemberhez fordulni, azt ugyanis egy csapágy kilazulása vagy egyéb, komolyabb meghibásodás is okozhatja.

Mit tegyünk, ha nincs meleg víz vagy az eszköz szivárog?

Ha a víz lassan melegszik vagy teljesen hideg, a gondot okozhatja az eszköz eltömődése. A szennyeződés sajnos könnyen beragadhat a szivattyú alkatrészei közé, lelassíthatja, csökkentheti annak hatékonyságát. Ez régi vízhálózat vagy szivattyú esetén is gyakori probléma lehet, és érdemes vele szakemberhez fordulni.

Amennyiben a szivattyú szivárog, ellenőrizzük a csatlakozását! Ha az nem ment tönkre vagy rozsdásodott el, egy csőkulcs segítségével húzzuk meg! Nézzük meg továbbá a tömítéseket, hiszen ha azok elkoptak, szintén okozhatnak nem kívánt szivárgást.

Amennyiben szeretnénk a problémákat elkerülni, érdemes modern, megbízható cirkulációs szivattyút vásárolnunk.

Szponzorált cikk

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com