Nincs kategorizálva

Hülye amerikaiak, amerikai hülyék! – Guantanamo

guantanamo„Hülye amerikaiak, amerikai hülyék!” – így az egyszeri néző, amúgy montypythonosan, aztán fogja magát és beül az új amerikának-odamondós filmre. Amerikának odamondani divat, amióta nincsenek ott keleten a vörösök. Hiszen hát szidni, Istenkém, csak kell valakit.

Pedig bizony ha én olyan bolond volnék, hogy papírok és bármiféle konkrét útiterv nélkül átruccannék Afganisztánba éppen 9/11 után, arról nem filmet készítenék, hanem helyette napjában többször is áldanám az eget, hogy egyáltalán élek.

No de a film elkészült, mi pedig megnéztük.

Hogy jó-e, azt pár sallanggal letudhatjuk (igen, jó: megfelelő színészek, megfelelő hangulat, megfelelő felvételek, megfelelő dramatizálás – végül is teljesíti, amit vállalt). Érdemesebb azon eltűnődni, kellett-e nekünk, mozinézőknek, ez a Guantanamo oda a vászonra? A válasz csak attól függ, jóindulatúan viszonyulunk-e a készítőkhöz.

Tegyük fel, hogy igen. Tegyük fel, hogy a Guantanamo azért készült, hogy megmutasson nekünk valamit a világ igazságtalanságának néhány újabb áldozatáról: hogyan veszik semmibe a legalapvetőbb emberi jogokat is egy távoli börtöntelepen, hogyan csúfolja meg az az állam, aki ezt teszi, önmaga legszebb elveit, és hogyan lesz a történelem épp aktuális fejezetének szenvedő alanyává három buta, de ártatlan ember. Ez esetben a filmnek ott a helye a Hotel Ruanda, a Schindler listája, s a hasonló humánus, igazmondó alkotások mellett (kivéve ugye, hogy azok nem olyan emberekről szólnak, akik önmagukat keverik bajba a semmiért).

De tegyük fel, hogy a film készítői nagyon is tudták, mi lesz a film fogadtatása. Hogy forgattak egy „megfelelő” színvonalú filmet – egészen mindegy, kiről-miről, a lényeg, hogy Amerika ellen. Aztán pedig várták az óhatatlanul bekövetkező nemzetközi sikert. Ez esetben Michael Moore rossz emlékű képe rémlik fel előttünk, nemde?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés