Nincs kategorizálva

Humphrey Bogart a moziban. Nyerj páros belépőt a Casablancára!

Casablanca

CasablancaA Pannonia Entertainment kultikus filmeket újra mozivásznon bemutató sorozatának eddigi legrégebbi alkotásaként szeptember 22-től visszatér a mozikba a filmtörténet egyik legnagyobb klasszikusa, az 1942-ben készült Casablanca. Játsszatok velünk és nyerjetek páros belépőt a vetítésre!

Kertész Mihály (Michael Curtiz) három Oscar-díjat nyert filmjét – Humphrey Bogart és Ingrid Bergman felejthetetlen alakításával – kiváló képminőségű, digitálisan restaurált kópiáról vetítik a mozik, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A film Budapesten kizárólag a Puskin Moziban lesz műsoron, ahol szeptember 18-án, a mozi 90 éves ünnepi rendezvénye keretében premier előtt is vetítik. Szeptember 22-től országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén láthatják a nézők, többek között Szegeden, Pécsett, Szolnokon, Kaposváron és Miskolcon is. A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán olvasható.

Tudtad?

 

A filmnek több magyar vonatkozása is van.

 

Ez volt az Oscar-díjas rendező, Kertész Mihály legsikeresebb filmje. Kertész Budapesten született, de Amerikában vált híressé. 17 éves korában elszökött otthonról egy cirkusszal, majd színésznek tanult. A Színiakadémián 1906-ban szerzett diplomát. Pécsett, majd Szegeden, később Ausztriában és Németországban dolgozott. 1926-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és Michael Curtizre angolosította nevét. Hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített.

 

A szereplők között is találunk magyarokat. Ugarte szerepét Peter Lorre (eredeti nevén: Löwenstein László) alakította. Magyarországon született, de megszökött otthonról, és német nyelvterületen színészkedett. Párizsba, onnan Londonba ment, ahol többek közt Hitchcockkal is dolgozott, végül Amerikában filmezett

 

Carl figuráját S. K. Sakal, azaz Szőke Szakáll formálta meg, aki Gerő Jenő néven született. Népszerű kabarészerző és kedvelt komikus hős volt, de játszott színpadon és filmekben is. Dolgozott Bécsben, Berlinben, majd 1938-ban Hollywoodban telepedett le, ahol Cuddle néven ismerték.

Olvasd el a rendező közelmúltban felújított némafilmjéről, A toloncról írt kritikánkat!

Magyar Filmhét 2014: Kertész százévese minimum egy Jászai Marit ér – A tolonc

FRISSÍTÉS: a játékot lezártuk, a nyerteseket értesítettük.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com