Nincs kategorizálva

Így készülhetünk fel az áramszünetre (x)

Gyakran találkozhatunk mindennapi életünk során áramkimaradással (más nevén áramszünettel), melyek otthon és a munkahelyünkön is okozhatnak kellemetlenségeket. Ha te is szeretnél felkészülni rájuk és megelőzni őket, olvass tovább!

A tapasztalt lakónak az áramszünetről a túlfeszültség-levezető jut eszébe a Penta Elektrik oldaláról: így védhetjük meg a lakást és az elektromos berendezéseket. De mit tehetünk még áramkimaradás ellen?

Mi okozhatja az áramkimaradást vagy -szünetet?

Egy sor különböző tényező okozhat áramkimaradást, némelyik elkerülhetetlen, más ellen viszont lehet védekezni. A leggyakrabban szélsőséges időjárási viszonyok, például viharok okozzák, de az ember okozta problémák is sűrűek – például ha meghibásodott az elektromos hálózat, ha túlterhelődött, egy berendezés okozta hiba jelentkezik, vagy valahol karbantartási munkálatokat végeznek. Akárhogy is, mindenképp kellemetlenséget okoz, ha nem készültünk fel a váratlan áramkimaradásra.

Miért káros az áramszünet?

Számos okból lehet káros az áramszünet, mivel ha megszakad az áramellátás, az elektromos berendezések és eszközök kis vagy huzamosabb ideig nem használhatóak. Sötétbe borulhat az otthonunk, elkezdhet leengedni a hűtő és a fagyasztó, leállhatnak a légkondik, a vízszivattyú áramszünete vízhiányhoz vezethet, és sokszor a kommunikációt is befolyásolhatja az áramkimaradás. 

Ezek csak kellemetlenségek, de gyakran az elektronikai eszközök károsodása is megtörténhet, illetve egyes esetekben nagyobb kárral jár – ha meghibásodik a biztonsági rendszer, könnyebbé válnak a betörések, ha a tűzvédelmi rendszerben esik kár, az tűzesethez vezethet. Nem árt hát felkészülni – de hogyan?

Így készülhetsz fel

  • Elsőként tudjuk meg, hogy mennyi ideig tart majd a szünet, vagy hogy az érintett területen mennyire gyakori az ilyen eset. Ha gyakran előfordul, szerezzünk be elemről működtethető eszközöket, amelyek gyorsan kéznél lesznek adott esetben.
  • Szereltessünk be házi aggregátort, hogy az alapvető energiaellátás biztosított legyen.
  • Függetleníthetjük magunkat a külső elektromos hálózattól (és annak hibáitól), ha szigetüzemű napelemeket használunk.
  • Az átmeneti energiaszünetek kezelésére jó megoldás az úgynevezett UPS-rendszer, vagyis a tartalékáram-forrás, amit akár otthonra, akár irodába is beszereltethetünk.
  • A viharok okozta áramkimaradások ellen a túlfeszültség-levezetők jelenthetnek megoldást, különösen akkor, ha sok elektromos berendezés van a lakásunkban. Azontúl, hogy ezeket jó ötlet áramtalanítani nyaralás idejére, ezek a készülékek megakadályozhatják a további károsodást.
  • Fontos, hogy gyakorta végeztessünk elektromos hálózati karbantartást, hogy az esetleges hibákat, vagy a meggyengült pontokat hamar észrevehessük.

Ha betartjuk ezeket a tanácsokat, sokat tehetünk irodánk és otthonunk biztonsága érdekében.

Szponzorált cikk

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com