Nincs kategorizálva

Ismét Filmtettfeszt Erdélyben

Az eddigi egy helyszín helyett négy erdélyi városban szervezik meg a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok fesztivált, így Kolozsvár mellett Nagyváradon, Nagyszebenben és Székelyudvarhelyen is láthat magyar filmeket a közönség.

Az október 4. és 7. között megrendezendő filmes seregszemle központja továbbra is Kolozsvár marad, ahol minden nap lesznek vetítések, a többi város október 6-án kapcsolódik be a fesztiválba.

A kolozsvári Krónika és Szabadság című napilapok keddi tudósítása szerint az idén először adják át a szervezők a 99 évvel ezelőtt forgatott első erdélyi filmnek emléket állító Sárga Csikó életműdíjat. A díjat – amelyet az első erdélyi film címéről neveztek el – a Filmtett Egyesület hozta létre, évente egyszer olyan filmes személyiségeket tüntetnek ki vele, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítették mind a kezdő, mind a tapasztalt erdélyi filmesek pályafutását. Az idén Durst György producer veheti át a díjat.

A díjátadás után levetítik Mészáros Péter A disznó útja című kisjátékfilmjét, amelynek producere Durst György volt, majd Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, valamint Hules Endre A halálba táncoltatott leány (kritikánk) című nagyjátékfilmjét nézheti meg a közönség.

A seregszemlén a közönség láthatja még Bergendy Péter A vizsga (kritikánk), Jankovics Marcell Az ember tragédiája (kritikánk), Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim (kritikánk), Sas Tamás S. O. S. Love! (kritikánk), Gyöngyössy Bence Utolsó rapszódia, Török Ferenc Isztambul (kritikánk), Novák Emil Ideje az öregségnek és Szabó István Az ajtó című alkotását, de lesznek kisjátékfilmek, dokumentum- és animációs filmek is.

A fesztiválon levetítik egyebek között a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem diákjainak a vizsgafilmjeit is.

A filmkészítés műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők, hiszen Kolozsváron forgatókönyvíró mesterkurzus lesz, amelynek meghívottja Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke és Rácz Erzsébet forgatókönyvíró.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com