Nincs kategorizálva

Itthon is látható lesz a Sundance idei győztes filmje

A Beasts of the Southern Wild a Katrina-hurrikán pusztítását egy kislány szemszögéből bemutató, megdöbbentő erejű filmdráma az idei Sundance Filmfesztiválon zajos sikert aratott, elnyerve a fesztivál fődíját és az operatőri díját.

Második megmérettetése a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Un Certain Regard” szekciójában volt és négy díjat kaparintott meg: a kritikusok FIPRESCI-díját, a legjobb első filmnek járó Arany Kamera-díjat, az Ökumenikus Zsűri díját, illetve a Fiatal Tekintetek díjat.

A korábban csak rövidfilmeket készítő, mindössze 29 éves rendezőben, Benh Zeitlin-ben a legtöbben Terrence Malick (Az őrület határán, Az élet fája) méltó örökösét látják. Az amerikai terjesztési jogokat 2 millió dollárért megvásárló Fox Searchlight az Oscar-hajrában is reményeket fűz a filmhez – egyes vélemények szerint nem csak a legjobb film, rendezés, forgatókönyv és operatőr, hanem a legjobb női főszereplő és filmzene kategóriában is komoly esélyes lehet az alkotás. Az utóbbi azért különösen meglepő, mert Zeitlin egy tapasztalt nagy öreg felkérése helyett a zenét másodmagával szerezte, és kizárólag amatőrökkel dolgozott: a főszerepet alakító Quvenzhané Wallis például a forgatáskor mindössze 5 éves volt.

A szerdától néhány Los Angeles-i és New York-i moziban futó Beasts of the Southern Wild megtekintésére a hazai közönségnek sem kell sokáig várnia: magyarországi debütálása a 9. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz 2012. szeptember 14-23. között, majd az ezt követő hónapokban kerül országosan mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés