Nincs kategorizálva

Jadviga párnája – Bemutató a Belvárosi Színházban

Forrás: orlaiprodukcio.hu

Forrás: orlaiprodukcio.huA Závada Pál regényéből készült Jadviga párnája című zenés színpadi játékot mutatja be az Orlai Produkciós Iroda pénteken; a különös szerelmi történetet Ónodi Eszterrel a címszerepben a Belvárosi Színházban láthatja a közönség.

Závada Pál 1997-ben megjelent, naplóformában írt regénye, a Jadviga párnája egyszerre szerelem-, család- és falutörténet. A naplót eleinte Osztatní András (Ondris) írja, esküvője napján kezdve a bejegyzéseket. Halála után felesége, Jadviga is beleír, majd második gyermekük, Miso is, akinek cseperedése amúgy is érdekes fejezetekkel gyarapítja a naplót.

A szlovákok lakta magyar faluban játszódó naplóregény az első világháborútól a szlovák nemzeti ébredésen, a magyar tanácsköztársaságon és a második világháborún át ível, és utolsó szereplőjének sorsával eljut a közelmúltig. Szerelem, kiszolgáltatottság, árulás és a huszadik század végzetszerűségei irányítják a szereplők sorsát.

A zenés előadáshoz a szövegkönyv – ugyancsak Závada Pál tollából – dalszövegekkel egészült ki, amelyekhez Szokolay Dongó Balázs szerzett magyar és szerb népzenéből táplálkozó zenét.

Arról szólva, hogy miért zenés változatban mutatják be a történetet, Ónodi Eszter az MTI-nek elmondta: az alkotók úgy gondolták, hogy egy ilyen bonyolultan rétegzett regényt nem lehet egyszerűen színpadra alkalmazni. „Itt az nem működne, hogy a leglátványosabb jeleneteket egymás mögé tesszük, és a végén létrejön valami. Itt rétegeket, viszonyrendszereket, idősíkokat kellett egymásra fektetni, ezért találták ki ezt a formát” – fogalmazott.

Példaként említette, hogy a színpadi változatban megjelenik a görög tragédiákat idéző kórus is, amelynek tagjai a darab szerepeit is alakító színészek. Az ilyen és hasonló színpadi eszközökkel olyan színeket is meg tudnak mutatni, amelyeket különben nem lehetne egy színházi előadásban – mondta, hozzátéve, hogy ezek segítséget jelenthetnek például a történetben gyakran megjelenő testiség bemutatásában. Sokkal szebben lehet tánccal erotikát, brutalitást, költőiséget kifejezni – jegyezte meg.

Ónodi Eszter arról is beszélt, hogy Jadvigának sok arca van, kiismerhetetlen. „Nem az a célom, hogy kegyetlen, érzéketlen nőt formáljak meg. Ha az első pillanatban a néző azt látja, hogy én egy gonosz asszony vagyok, aki a férjét megcsalja, akkor az egész előadás elveszíti a feszültségét” – mondta, hangsúlyozva: a darab lényege éppen az, hogy a nő ezt a viszonyt ugyanúgy megszenvedi, mint a férfi. Folyamatosan változik, hogy éppen kinek van igaza a történetben.

Forrás: orlaiprodukcio.hu
Forrás: orlaiprodukcio.hu

A színésznő kitért arra, hogy nincs könnyű dolga, mert nem egy klasszikusan megírt szerepről van szó. „A szerep ívének megrajzolásáért meg kell küzdeni, mélyre kell ásni” – fogalmazott. Mint mondta, színpadi partnerével, az Ondrist alakító Pál Andrással hamar megtalálták a közös hangot, jól megértik egymást.

Závada Pál regényéből 2000-ben film is készült Deák Krisztina rendezésében, Bodó Viktor és Tóth Ildikó főszereplésével, amelyben Ónodi Eszter Jadviga legjobb barátnőjét, Irmust alakította. Az Orlai Produkciós Iroda előadásában a címszerepet alakító Ónodi Eszter és az Ondrist megformáló Pál András mellett Pokorny Lia, Takács Kati, Gáspár Sándor, Lukáts Andor, Szikszai Rémusz és Lábodi Ádám látható. Az előadás díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Kárpáti Enikő, dramaturgja pedig Lőkös Ildikó. A darabot Hargitai Iván állítja színpadra.

Ónodi Eszter következő színházi munkáiról szólva elmondta: a Katona József Színház társulatával – amelynek tagja – Goldoni A nyaralás című darabját próbálja legközelebb, Mohácsi János rendezésében, ezt követően pedig Dömötör András rendezésében egy kortárs német műben, a Mártír című darabban fog játszani. A Katona József Színház az idén ünnepli 30 éves jubileumát, ezért ebben az évadban számos különleges programmal is várják a közönséget – fűzte hozzá.

Avatar

sergoandras

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya