Magazin Nincs kategorizálva

Miattuk is szeretjük – Kedvenc mellékszereplőink a Jóbarátokban

Emlékszünk-e még arra a jelenetre, amikor Robin Williams és Billy Crystal besétálnak a Central Perkbe, és ott Robin magánéleti válságáról csevegnek fennhangon, miközben Monica Pete-ről próbál a többieknek elmesélni valamit? Ilyen zseniális gegek színesítik a Jóbarátok tíz évadát a nézők és láthatóan egyébként a szereplők nagy örömére is. Persze a hat barát sztorija önmagában is érdekes, de azért ahogy Billy Crystal visszanéz a kávézó ajtajából, az megfizethetetlen. Össze is szedtük kedvenc mellékszereplőinket a sorozatból.

A világsztárok

Williams és Crystal ugyan az Apák napja című nem túl fajsúlyos film népszerűsítésének érdekében ugrottak be az éppen futó legszeretettebb sorozatba néhány perc erejéig 1997-ben (ez Dave Itzkoff Robin Williamsről szóló életrajzából derül ki), szóval elsősorban nem az ökörködés volt a céljuk, mégis minden idők egyik legemlékezetesebb beugrását láthattuk kettejüktől. Williams lehengerlő neurózisa és Crystal poénja szenzációs csattanó, imádjuk. A két színész egyébként is legjobb barátok voltak Williams túl korai haláláig, több show-ban is felléptek együtt, úgyhogy igazán nem eshetett nehezükre megvillantani improvizációs képességeiket a Jóbarátokban.

Julia Robertset is láthattuk a második évadban (1996-ban) Chandler bosszúálló iskolatársának szerepében, hogy egy rendkívüli jelenetben levetkőztesse, majd sorsára hagyja szerencsétlent egy vendéglő nyilvános mosdójában. Tudjuk, ugye, hogyan távozott Chandler abból a mosdóból? Igen, egy ajtóval az ágyéka előtt. Roberts ekkorra már túl volt a Micsoda nő!-n, és még eztán jött az Álljon meg a nászmenet!, az Oltári nő, a Sztárom a párom és persze az Oscar díj az Erin Brokovich – Zűrös természetért, illetve megannyi sikerfilm. Roberts sosem volt kifejezetten szomszéd lány típus a filmjeiben,

felüdülés egy ilyen „átlagos” epizódszerepben látni!

Némileg több szerepet vállalt Bruce Willis (egy a Bérgyilkos a szomszédom forgatásán Matthew Perryvel kötött fogadásnak hála, melyet elveszített), aki Ross barátnőjének apját alakítja, ráadásul összejön Rachellel is. Paul nem kedveli Rosst, hiszen az sokkal idősebb a lányánál, ez pedig a 6. évad egyik legviccesebb részében csúcsosodik ki, amikor Ross és barátnője véletlenül ugyanabba a nyaralóba mennek kikapcsolódni, ahová Paul és Rachel. Willis tükör előtti pózolása, amiben bebizonyítja, hogy ő még igazi férfi, nos, szintén a „látnodkell” kategória. A 6. évadban, 2000-ben láttuk őt a barátok életében felbukkanni, az ügyeletes világmegmentő ekkorra már kezdett korosodni (elmúltak a Die Hardos, szakadt trikós évek), és a sorozatban nagyszerűen kihasználták ezt néhány epizód erejéig. És remek humorát is megvillantotta.

De Gary Oldman is beletette a magáét a sorozatba, amikor Joey-val forgat egy világháborús filmet a hetedik évad végén, és minden jelenetnél összeköpködi az arcát, mert szerinte ez a színészmesterség csúcsa, hiszen az artikuláció fokozott nyáltermeléssel jár. Kíváncsiak lennénk, vajon Gary mit gondol valójában a kérdéskörről. Mindenesetre majdnem megakadályozza Joey-t abban, hogy összeadja legjobb barátait az esküvőjük napján. Természetesen Oldman karrierjét sem kell különösképpen lefesteni senki előtt, de érdekes visszagondolni, mi előtt állt még 2001-ben. Ekkor már megvolt neki a Léon, a profi, Az ötödik elem, és vártuk, hogy mikor bukkan fel blockbusterekben (Harry Potter, Batman)vagy Oscar-várományosként (az is megvolt 2018-ban, tudjuk, A legsötétebb óráért). Azért is különösen poénos ez a ripacskodás ebben az epizódszerepben, mert Oldmanre legkevésbé sem jellemző ez a színészi attitűd.

Sztárok, akikre ma már nem (annyira) emlékszünk

Természetesen nem feledjük Jean-Claude Van Damme-ot, aki Rachelt hívja randevúra Monica helyett a második évadban (1996), amikor filmet forgatnak New York utcáin, ahová azért bejáratosak a barátok, mert Marcel, Ross majma a sztár. A filmsztár, aki saját magát alakítja hálás szerep, bizonyára megdobogtatta nemcsak Monica szívét, hanem többmillió nőét is. Van Damme esetében azért is lehetett hálás szerep, mert 1999 után nagyjából 8 évig Van Damme-film nem került mozikba, maximum DVD-kiadásokat éltek meg a főszereplésével készült filmek. Szóval ekkor még régi dicsfényében láthattuk a belga harcművészt. Azóta meg már csak önmaga paródiája, bár kétségkívül azt elég jól csinálja, a részben önéletrajzi ihletésű 2008-as JVCD – A Van Damme menet elég nagyot szólt ahhoz, hogy újra köztudatba kerüljön az öregedő harcos.

És nyomban hozzáteszem, hogy ekkor randizott Joey az egyik kissé kettyós rajongójával, Erikával, akinek szent meggyőződése, hogy a valódi Drake Ramoray az, akivel találkozgat. Ez a megszállott pedig nem volt más, mint Brooke Shields. Elképesztő volt akkoriban őt egy ilyen elmeháborodott szerepében látni. A kék lagúna és a Végtelen szerelem, a ’80-as évek meghatározó filmjeinek sztárja ekkorra már jobbára olyan felejthető alkotásokban szerepelt, mint az Oltári vőlegény.

Tom Selleck kifejezetten sok időt töltött a jóbarátokkal,

ő alakította Monica sokkal idősebb párját a sorozat második évadában. Annyira meghatározó jelenség volt a lány életében, hogy még később, mikor Chandler elszánja magát a lánykérésre, akkor is feltűnik, hogy visszacsábítsa Monicát. Hogy drukkoltunk Chandlernek, hogy ez végre összejöjjön neki! 1996 és 2000 között 10 epizódban is láthattuk. Akkoriban Tom Selleck már nem volt Magnum, de még a régi dicsfény övezte a homlokát, jól jött neki ez a kis epizódszerep. Ezek után inkább csak Jesse Stone karakterét öltötte magára rangon aluli tévébe szánt krimikben. Az ember szívének jobban esik Magnumként vagy a sármos Burke doktorként visszaemlékezni rá.

De Kathleen Turner is őrületeset alakított Chandler apjának (!) szerepében a hetedik évadban. Döbbenet, de azt gondoltuk, ez egy nőnek öltözött férfi. Egyébként is nagyszerűen fel volt építve a karakter Chandler elbeszéléseinek hála, és mikor meghívják az esküvőjükre egy Las Vegas-i transzvesztita bárban, az felejthetetlen. Persze hol volt ekkor már A smaragd románca bájos Joan Wilderétől: ekkoriban éppen egészségügyi problémáit próbálta megoldani (ízületi bántalmaira szteroidokat kapott, amitől csak romlott az állapota), és hosszú éveken át nem láttuk mozivásznon, csak a tévé képernyőjén egy-egy epizódszerepben. Ezért is nagyszerű, hogy kaptunk a színésznőből kedvenc sorozatunkban is néhány emlékezetes percet.

Már akkor is, csak nem úgy…

George Clooney, amikor az első évadban Noah Wyle társaságában jóképű dokit alakított, még csak egy másik, akkor igazán népszerű sorozat, a Vészhelyzet sármőre volt. Aztán persze világsztár lett, filmrendező, Oscar-díjas, „mindendíjas” író, producer, akivel sikk együtt dolgozni. Akkoriban még poén volt rájátszani Ross doktor szerepére, bár mivel elég jó humora van Clooney-nak, valószínűleg ezt ma is simán vállalná. Azóta eltávolodott ettől a karaktertől, többször dolgozott a Coen testvérekkel (Ó, testvér, merre visz az utad, Kegyetlen bánásmód, Égető bizonyíték, Ave, Cézár!), és rendezőként is meghatározó karriert futott be (Jó estét, jó szerencsét!, A hatalom árnyékában). 2005-ben a Sziriana című moziért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját is megkapta.

Clooney jó haverja, illetve a Rachelt alakító Jennifer Aniston akkori férje

Brad Pitt is megmutatta magát

felesége kedvéért egy hálaadás napi részben, ahol egykor kövér fiúból lett modellt alakít, és mint kiderül, utálja Rachelt. Ez talán tíz év alatt az egyik legjobb mellékszereplés. Nem elég, hogy az akkori nők bálványa Brad Pittet láthattuk, kiderül, hogy Ross az „utálom Rachelt klub” alapító tagja volt, és nagyon csúnya pletykát terjesztett róla a gimiben. Ja, és Rachel épp terhes a közös gyerekükkel. Persze azóta Brad is elsőszámú világsztár (és már nem Aniston férje), de akkor remek katalizátora volt a történetnek. Kinőtte már a szépfiú státuszt, és hősszerelmesek helyett Tarantino filmjeiben alakít (Becstelen brigantyk, Volt egyszer egy… Hollywood), és a Plan B Entertainment nevű produkciós cége több Oscar-díjas mozit is forgatott – elsőként éppen A téglát 2007-ben.

Rachelnek két húga is megjelenik a sorozatban, Reese Witherspoon és Christina Applegate személyében. Applegate Emmy-díjat is kapott az epizódszerepért – tegyük hozzá, nem véletlenül. Az a nemtörődömség és végtelen arrogancia, amivel rámutat arra, hogy milyen is volt Rachel, mielőtt kikerült apjuk pártfogásából nagyszerűen példázza, mi lett volna Rachelből, ha hozzámegy Barryhez az első évad első részében. A két színésznő is bőven megkomolyodott, mióta léha fruskák szerepét osztották rájuk, Witherspoont a 2005-ös A nyughatatlan June Carterének megformálásáért az Akadémia is díjazta.

Akik akkor még nem, de ma már…

Paul Rudd, aki Judd Apatow istállójában nevelkedett egyenesen feleségül vette a 10. évadban Phoebe-t. Annak idején elképzelhetetlen volt, hogy van férfi, aki megértheti és szerelembe eshet ezzel a habókos nővel, de Mike Hannigannek elhittük. Azóta pedig Paul már sztárstátuszba került, megadatott neki, hogy Marvel-filmekben szerepelhessen, őt láthatjuk a Hangya szerepében. Az ember mégis szívesen gondol vissza erre a félszeg fiúra, aki – emlékezzünk csak – úgy került képbe, hogy Joey a Central Perk közepén elkiáltotta magát: Mike! Rudd egészen kiváló komikusnak számít Hollywoodban, az vígjátékokban rendre feltűnt kisebb-nagyobb mellékszerepekben a 2000-es években (Felkoppintva, Lepattintva, A híres Ron Burgundy legendája), mígnem ő is belépett az akcióhősök táborába. Az igazi világsikert Scott Lang/A Hangya szerepe hozta el számára, akit 2015-ben alakított először, azóta pedig minden évben láthatjuk egy-egy Marvel-alkotásban. Hogy visszatér-e híresen remek humorát kiaknázni a vígjátékokhoz, vagy marad-e továbbra is Hangya, nem tudni. Mike szerepe mindenesetre bebizonyította, hogy

a belülről fakadó humort le sem tagadhatná a színész.

Egy másik Marvelhez kapcsolódó színész, akiből mára sikeres rendező lett Jon Favreau. Monica milliomos barátját alakította a 3. évadban (1996-97), aki Olaszországba vitte pizzázni a lányt, és hiába imádták egymást, mivel Pete nem volt hajlandó feladni ketrecharcos karrierjét, kénytelen volt elengedni Monicát. Favreau a Vasember-filmekért felel rendezőként, illetve A dzsungel könyve (2016) és Az oroszlánkirály (2019) élőszereplős változata is az ő keze alatt vált aranytojást tojó tyúkká. Neve mára szorosan összefonódott a Marvellel, az említett Vasember filmeket nemcsak rendezte, de mellékszereplőként is feltűnt bennük, és a Bosszúállók-epizódokból sem maradhat ki. Érdekes látni, hogy mivé vált Monica hősszerelmes utcai harcos bajnoka.

De Ben Stiller is őrültködött kicsit, amikor Rachel újdonsült barátjaként állandóan üvöltözött Rosszal. Természetesen ebből senki nem érzékelt semmit, mert csak négyszemközt csinálta. De mikor a csirkével is kiabált mindenki füle hallatára, akkor már kitört a botrány. Azóta Ben Stiller is bőven rendes színésszé (Walter Mitty titkos élete) és rendezővé (Trópusi vihar) érett, de a nosztalgia kedvéért szívesen visszanézzük az üvöltözését.

De Hugh Laurie kötözködését is megnézhetjük,

amikor még nem volt Dr. House, viszont a stílusa igencsak emlékeztet a nyerseségéről és túlzott őszinteségéről híres orvoséra. Amikor ugyanis Rachel a többiek után siet Londonba, hogy elmondja Rossnak, még mindig szereti, éppen mellé szól a jegye a repülőn, és kéretlenül elmeséli az egész Ross-Rachel sztorit neki, mire megkapja, hogy nem neki van igaza. Laurie is világszerte elismert színésszé vált később, de felfedezni őt a Jóbarátokban? Felbecsülhetetlen élmény.

Kihagytam valakit? Természetesen, hiszen egy tíz évig futó sorozat rengeteg szereplővel operál, de ha mindenkit felsorolok, már nem lesz válogatás. Kihagytam Alec Baldwint, aki mentális fotót készít a barátokról Ross és Monica szüleinek házassági évfordulós buliján. Kihagytam Jeff Goldblumot, aki szereplőválogatásra hívja Joey-t, hogy végül az egy forró ölelésben könnyítsen magán. Vagy Isabella Rossellinit, aki (végül nem) szerepel Ross híres ember listáján, akivel büntetlenül megcsalhatná Rachelt. Meg kell nézni a sorozatot újra (és újra és újra és újra…), aztán pedig szemezgetni a kedvencek közül. Mindig lesznek új és újra felfedezésre váró arcok, akikkel emlékezhetünk imádott sorozatunkra.

Kovács-Moldován Tünde

Moldován Tünde tanító-újságíró, a magyar nyelv(tan) szerelmese, a Filmtekercs lektora. Mindegy, hogy blockbuster, független, európai, hollywoodi, a szórakozást és művészi értéket mindben megtalálja. A filmekre pedagógus-szemmel tekint, a gondolatai filmelemzés közben is a társadalom és morál körül forognak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com