Nincs kategorizálva

Készen állsz arra, hogy macskás gazdi legyél? (x)

A macska egy nagyszerű, lakásban is tartható házikedvenc, hiszen a kutyával ellentétben nem kell naponta többször levinni sétálni, ráadásul remekül elvan egyedül, amíg a gazdi dolgozik. Mielőtt azonban befogadsz egy cicát magad mellé, jó, ha észben tartod az alábbiakat.

Csak akkor legyen macskád, ha a környezetedben senki sem allergiás rá!

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Bár a cicák imádnivaló állatok, sokan mégsem tudnak megmaradni a közelükben, bármennyire is szeretnének, ugyanis allergiásak a szőrükre. A benti tartású macskáknak ráadásul évszaktól függetlenül egész évben hullik a bundája, ez pedig alaposan megkeserítheti egy allergiában szenvedő ember mindennapjait.

Bár a folyamatosan szedett gyógyszerekkel a helyzet némileg javítható, de ne feledd, hogy minden pirulának vannak mellékhatásai. Ezért ha valaki a háztartáson belül bizonyítottan allergiás a macskaszőrre, akkor jobb, ha mégsem fogadtok be cicát, a békés együttélés érdekében.

Ne vásárolj, fogadj örökbe!

Sokan szeretnének fajtatiszta cicát, pláne aki egyik vagy másik épp “divatos” fajta (pl. Maine Coon, Sziámi, Amerikai rövidszőrű) rajongója. A tenyészetben született kiscicák ára azonban igen borsos, ezzel szemben a menhelyek teli vannak szebbnél-szebb macsekokkal, akiket egy jelképes összegért cserébe örökbe fogadhatsz.

Igaz, hogy ők nem fajtatiszták, ám ugyanúgy képesek szeretni, és ugyanúgy bearanyozhatják a mindennapjaidat. Ezért ha csak nem tenyészteni vagy kiállításokra hordani szeretnéd a macskát, akkor a vásárlás helyett válaszd inkább az örökbefogadást!

Gondoskodj róla, hogy cicád ne szenvedjen hiányt semmiben!

Az állattartás mindig is a költségesebb “hobbik” közé tartozott, és ez nincs másképp a macskák esetében sem. A legtöbb kiadás a kezdetekkor lesz, hiszen ekkor kell beszerezned a szükséges felszerelést kedvenced számára.

Az alábbiakról semmiképp se feledkezz meg:

Ezen felül természetesen kalkuláld be a költségvetésbe az éves állatorvosi vizsgálat, illetve féreghajtók és az élősködők elleni készítmények árát is.

Ugyan a cicát nem kell elvinni sétálni, mégis napi szinten foglalkozni kell vele. Játék, tanítás, a friss étel és víz biztosítása, az alom tisztítása mind-mind a gazdi napi feladatai közé tartoznak.

Tedd a lakásodat komfortossá a cica számára!

A lakásban tartott macsekoknak szükségük van egy olyan helyre, ahol élesíthetik a karmaikat; ha ehhez nem áll rendelkezésre kaparófa, akkor bizony a bútorokat fogják használni a célra. Ezen felül legyen olyan hely, ahová kedvére elbújhat vagy felmászhat a cicus, úgy, hogy közben nem tesz kárt semmiben.

A fekhelyét egy nyugodt, csendes sarokba tedd, ahol bármikor tud pihenni, és az alomtálca, valamint az étel és ital is olyan helyen legyen, ahol békében végezheti a dolgát, és nem zavarják a hangos zajok vagy a nagy nyüzsgés.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés