Nincs kategorizálva

Két díjat is nyert Bergendy Péter A vizsga című filmje New Yorkban

Bergendy Péter A vizsga című filmjének két főszereplője, Hámori Gabriella és Kulka János kapta meg a New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női és férfi alakításért járó díjat  tájékoztatta kedden az MTI-t a Magyar Filmunió.

A hatodik alkalommal megrendezett New York-i filmmustra eredményhirdetését vasárnap tartották. A fesztiválon a legjobb film díját a Csu Hsziao-ling (Xiaoling Zhu) rendezésében készült La Riziére című francia film kapta, és a fesztivál honlapja szerint ez a produkció vitte el az operatőri díjat is.

Bergendy filmje nemzetközi közönség előtt először a júniusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel, és azóta számos tekintélyes filmmustra műsorában szerepelt. A vizsgát Gotham Screen 2012 Nemzetközi Filmfesztivál mellett az október 11-én megnyílt Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába.

A chicagói filmmustra az Egyesült Államok legrégebbi filmfesztiválja, idén 48. alkalommal rendezik meg. A fesztiválon öt versenykategóriában láthatja a közönség a nemzetközi produkciókat, emellett hét versenyen kívüli szekcióban is tartanak vetítéseket.

Az Állítsátok meg Teréz anyut! című filmmel debütált Bergendy második játékfilmje, A vizsga az új rendezők mezőnyében szerepel, amelyben az első- és másodfilmes rendezők mutatkozhatnak be munkájukkal. A szekcióba 12 produkció került be, a győztes munka a fesztivál Arany Hugó díját kapja.

Az október 25-én záruló chicagói fesztivál programjába 53 országból 120 egészestés játékfilmet válogattak be 1300 benevezett alkotás közül – olvasható a fesztivál honlapján.

Bergendy alkotása 1957 karácsonyán játszódik, amikor az államvédelem tisztjeinek vizsgát kell tenniük, hogy bizonyítsák az új rezsimhez fűződő hűségüket. A rendező a történelmi hátteret megidézve feszült pszichológiai drámát, lendületes thrillert forgatott. A 90 perces alkotásban Hámori Gabriellán és Kulka Jánoson kívül Nagy Zsolt, Scherer Péter és Elek Ferenc is fontos szerepet játszik. A Tóth Zsolt által fényképezett film az Unio Film gyártásában készült, producere Bodzsár Iván volt

Kulka János, Hámori Gabriella és Bergendy Péter
a Karlovy Vary filmfesztiválon júliusban

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya