Nincs kategorizálva

Kiállítás nyílik Jerzy Hoffman nemzetközi hírű lengyel filmesről Budapesten

Jerzy Hoffmannak, a lengyel filmművészet egyik legkiválóbb mesterének pályáját mutatja be az az életrajzi tárlat, amely a mester 80. születésnapja tiszteletére készült, és szerdától látható a budapesti Lengyel Intézetben.

A kiállítás gazdag fotóanyagon keresztül idézi fel a forgatások pillanatait. A képeken a rendező látható kiváló lengyel színészek, operatőrök, díszlettervezők társaságában. Ezt az egyedülálló gyűjteményt – nagyméretű fényképes tablókon – először mutatják be mint önálló kiállítást, kiegészítve Stanislaw Zawislinski újságíró, filmkritikus szövegeivel, Jerzy Hoffmannal készített interjúinak részleteivel. Zawislinski a tárlat társszervezője, több lengyel rendezőről készült monográfia szerzője – mondta el az MTI-nek Felvidéki Eszter, az intézet sajtótitkára.

Hozzátette, hogy a tárlat bepillantást enged Jerzy Hoffman gazdag életművének alakulásába, az első, Edward Skórzewskivel közösen készített dokumentum- és játékfilmektől kezdve az olyan nagy történelmi produkciókig, mint a Henryk Sienkiewicz műve alapján készült filmtrilógia – A kislovag, az Özönvíz, a Tűzzel és vassal – valamint a 2011-ben bemutatott legutóbbi filmje, A varsói csata, 1920, amely az első háromdimenziós film a lengyel filmgyártás történetében.

Jerzy Hoffman filmrendező és forgatókönyvíró 1932. március 15-én született Krakkóban. Hétéves volt, amikor családjával együtt kitelepítették Szibériába. Lengyelországba csak a II. világháború befejezése után tért vissza. Tanulmányait a moszkvai Filmintézetben fejezte be. 1954 óta forgat dokumentumfilmeket, 1962-től játékfilmeket. Munkáiért a szakmai elismerések mellett kitüntették a legnagyobb állami díjjal, a Gloria Artisszal és a Lengyel Köztársaság Nagykeresztjével.

Jerzy Hoffman legújabb filmje, A varsói csata, 1920 készítéséről, a kulisszatitkokról Hanna Polak és Rafal Pogoda Ahogy készült címmel dokumentumfilmet forgatott 2010-ben. Ezt az alkotást is láthatják az érdeklődők a Lengyel Intézet dokumentumfilm-sorozatában még idén – jegyezte meg Felvidéki Eszter.

A varsói csata, 1920 című filmet az alkotó, Jerzy Hoffman részvételével áprilisban vetítették Budapesten a Lengyel Filmtavasz megnyitóján.

A kiállítás 2013. január 31-ig tart nyitva.

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!