Hírek Nincs kategorizálva

Kiarostami: adjon erőt a Golden Globe díj!

Irán egyik legbefolyásosabb filmrendezője hétfőn úgy nyilatkozott, reméli, hogy egy Golden Globe-díjas hazai rendező újra lelket tud önteni az ország művészközösségébe, azután, hogy Irán egyik független filmesekből álló csoportosulását állami utasításra bezáratták.

Abbas Kiarostami az író-rendező Ashgar Farhadi filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története egyedülálló sikerét dicsérte, amelyik a legjobb külföldi filmnek járó díjat vihette haza a vasárnap esti Golden Globe-gáláról.

Kiarostami az Assosiatid Pressnek elmondta, mennyire keserédes volt ez a pillanat, miután a hatóságok január 4-én bezáratták a „House of Cinema” nevű, az akkor már 20 éve működő függetlenfilmes stúdiót.

A hivatalos álláspont szerint a csoportnak nem volt megfelelő működési engedélye, ellenben a művészek azt állítják, inkább politikai döntés született, mivel gyakran liberálisabb nézőpontot képviseltek a kormány kulturális politikájához képest.

A Nader és Simin – Egyelválás története egy válni készülő pár történetét meséli el, akik egy fiatal gyerek és egy idősödő szülő körüli problémákkal is kénytelenek foglalkozni. A film a nemi, vallási és szociális alapú megkülönböztetés témáját boncolgatja a kortárs Iránban.

Az iráni kulturális minisztériumhoz tartozó Farabi Film Foundation egyik tisztviselője, Amir Esfandiari gratulált Farhadinak, és sok sikert kívánt a filmnek mint lehetséges Oscar-jelöltnek – tájékoztatott a félhivatalos Isna hírügynökség.

A Fars hírügynökség ugyanakkor elmondta, hogy a filmet még egy ráadás hétig vetíteni fogja az egyik teheráni mozi. Az elmúlt néhány hónapban egyébként több kisebb mozi is bemutatta már a filmet az országban.

Múlt héten Farhadi indítványozta, hogy az iráni hatóságok rendezzenek szavazást az ország művészei között a „House of Cinema” csoport sorsát illetően.

„Bizakodom, hogy a díj valamelyest enyhíteni fogja az iráni filmiparban dolgozók frusztrációját” – mondta Kiarostami is, akinek filmes elismerései között a cannes-i nagydíj is szerepel.

Kiarostami azt is reméli, a Golden Globe-díj meggyőzi a hatóságokat, hogy jóindulatúbban viszonyuljanak az iráni filmes közösséghez.

Forrás: Yahoo News

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com