Nincs kategorizálva

Kiknek a leghasznosabb a teljes test MR-vizsgálat? (x)

A teljes test MR-vizsgálat egy olyan diagnosztikai eljárás, amely az egész testünk vizsgálatára szolgál. Az MR-vizsgálat során mágneses teret és rádióhullámokat használnak, hogy részletes képeket készítsenek a testünkről. Cikkünkben bemutatjuk, mit érdemes tudni róla!

A vizsgálat legnagyobb előnyei: ezt érdemes tudni az MR-vizsgálatról

A teljes test MR-vizsgálat időtartama általában 45 perc és 1,5 óra között van, attól függően, hogy milyen részeket kell vizsgálni. Ez a diagnosztikai eljárás majdnem az összes testrész vizsgálatára alkalmazható. Az Affidea Magyarország teljes test MR vizsgálata során precíz és pontos képet kaphatunk szervezetünk jelenlegi állapotáról.

A vizsgálat legfontosabb előnyei közé tartozik a részletes képek előállítása. Ezek a képek segíthetnek az orvosnak a korai stádiumú betegségek felismerésében és a kezelés mihamarabbi elkezdésében. Az MR-vizsgálat emellett nem használ a szervezetet megterhelő röntgensugarakat; egy általában fájdalommentes eljárásról beszélünk.

Kiknek ajánlott a vizsgálat?

A vizsgálat az agy, a gerinc, a nyak, a mellkas, a has, a medence, a végtagok, a csontok és az ízületek problémáinak diagnosztizálására is alkalmas, valamint a belső szervek, mint például a máj, a vesék, a lép és a prosztata is vizsgálhatók vele. Így a teljes test MR-vizsgálatot általában azoknak ajánlják, akik általános egészségi állapotukról szeretnének részletes képet kapni. Az MR-vizsgálat segíthet az olyan betegségek diagnosztizálásában, mint a daganatok, az agyi rendellenességek, a szívbetegségek, végtagsérülések vagy gyulladások.

Azonban vannak olyan testrészek és körülmények, amelyek esetében nem hatékony a teljes test MR-vizsgálat. A tüdő, az emlők és a gyomor-bélrendszer betegségeinek diagnosztizálására például nem alkalmas.

Mindezek mellett is elmondhatjuk azonban, hogy a teljes testes MR-vizsgálat általános hatékonysága nagyon magas: még a hasi ultrahangnál és a gerincröntgennél is jobb. E módszer gyakran olyan információkat szolgáltat, amelyek más képalkotó módszerekkel nem érhetők el.

Nekik ajánlott a fokozott óvatosság az MR-vizsgálatok során

Régebben még a fémimplantátumok mellett a teljes test MR-vizsgálatot nem lehetett elvégezni. Ezek a fémek a vizsgálat során ugyanis potenciális veszélyt is jelenthettek a beteg számára. Nem is beszélve arról, hogy a gép mágneses terébe kerülve a fémek torzulásokat és zavarokat okozhattak a vizsgálat során, rombolhatták a képminőséget. Azonban a legújabb technológiai fejlesztések lehetővé teszik néhány implantátum mellett a vizsgálatot is. Ez attól is függ, hogy az adott eszköz milyen fémeket tartalmaz. Így ha azok nem ferromágneses fémprotézisek, nincs miért aggódnunk – de erről szükséges egy orvosi igazolás.

Csakúgy, mint a pacemakerek esetében: az újabb készülékek már átállíthatóak MR-vizsgálati módra, de erről is írásos orvosi nyilatkozat szükséges. Mindkét esetben azonban elengedhetetlen, hogy konzultáljunk az orvosunkkal a személyes helyzetünkről.

Szponzorált cikk

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com